IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Бобева: Капиталовият пазар в Южна Корея е добър пример за България

Намаляването на административната тежест е сред мерките, които трябва да се направят за активизиране на Българската фондова борса, твърди експертът

08:37 | 08.03.17 г. 4
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaira</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaira

Капиталовият пазар в Южна Корея е добър пример за България. Това мнение изказа в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания (ИИИ) на БАН. Тя обясни още, че корейците са предугадили две кризи – азиатската и последната глобална криза. „И двете кризи се отразиха на техния капиталов пазар, но той успя да се съживи много бързо с няколко мерки. Един от използваните инструменти е т.нар. сегментация на пазара", отбеляза Бобева.

Според нея първата важна крачка у нас беше направена със създаването на Съвета за реформиране на капиталовия пазар и приемането на стратегия в края на миналата година. Има нужда от общи усилия на всички участници на пазара, посочи тя.  

Проучване на ИИИ сред 1300 големи, средни и малки компании показва, че нито една не планира листване на борсата, заяви още икономистът. 

Сред мерките, които трябва да се направят за активизиране на Българската фондова борса, според Бобева са намаляването на административната тежест и цената, която компаниите трябва да плащат за листването на борсата, сегментирането на пазара, насърчаване на институционалните инвеститори и др.

По думите ѝ поставянето на акцент върху активизирането на капиталовия пазар в страната в предизборните програми на партиите е крачка напред.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 7 години
Както обикновено сме много силни в приемането на "стратегии" , след което по стар бг обичай не се прави нищо . Ина че да - трябва да се облекчи листването , щот в сегашният вариант банковото финансиране е по лесно и по евтино
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
QUANTUM
преди 7 години
Бобева, какви са тези врели-некипели?...Дето пише Скот, нерде Стамбул, нерде Ямбол. За да има борса трябва да има компании да се листват. Кой да се листва в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
dobri
преди 7 години
Едва ли има отрасъл или каквато и да е икономическа сфера, за която Южна Корея да не е добър пример за България :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
scott
преди 7 години
Нерде Ямбол, нерде Стамбол.Убъркала си двата щата. Сравнение със севернокорейската ше е по-удачно.Бобева, даваш ли си сметка, че там, в южна кореа има и самсунг и киа........уф дигнахте крак да ви подковат кат вола.отегчително е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още