IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Кайл: България няма да бъде Силициевата долина

Страната предлага добри възможности на стартъпите, но няма 50-годишната история на Долината зад гърба си, категоричен е предприемачът

14:31 | 13.03.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България няма да бъде Силициевата долина, защото не разполага с нейната 50-годишна история зад гърба си. Въпреки това страната има няколко ключови предимства, които помагат на стартиращите компании - добри таланти, добра инфраструктура и ниски данъци. Това коментира в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Стив Кайл, основател на компанията MammothDB, която развива продукти за съхранение и анализ на големи обеми от данни.

По думите му да правиш бизнес в страната може да бъде истинско предизвикателство, ако разчиташ на съвети отвън.

“Трудно е, защото получаваш тези идеи, които са нещо като най-добрите практики в света, но те са трудно приложими в България”, категоричен е Кайл.

Според него стартъпите у нас имат шанс за успех, ако се фокусират върху по-малки ниши.

Самата MammothDB прави именно това. Компанията се ражда преди четири години, а в основата ѝ стои екип от хора, които се познават отдавна. След това към тях се присъединяват още млади таланти, а в момента служителите на стартъпа са общо 27.

Всички те работят за създаването на продукт, който Кайл описва просто: “Да кажем, че сте глобална компания и имате операции по целия свят. Може да сте се разраснали чрез сливания и придобивания, което значи, че имате различни системи, различни правила, различни процеси. Като цяло това, което прави нашият продукт, е да събере всички тези данни от системите, да ги събере на едно място и да ви даде общо поглед към нещата. Например каква е печалбата или загубата ми по страни, по продукт и други”. 

Цялото интервю можете да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
bvg
преди 7 години
Няма как да един доставчик на пица в америка да взима повече от един синиър в България и да си мислите че ще стане силициева долина. В истинската силициева долина се привличат най-добрите от цял свят. Най-добрия програмист на файлови системи(който от друго не разбира), най-добрия програмист на бази данни(който може да знае какво е операционна система), най-добрите математици, физици, химици и т.н., В България разчитаме само на собствена реколта, не е зле ама то е като във футбола. Само с местни играчи - ребърково лисичери, с вносни играчи, но с малко пари - Лудогорец, чужди играчи и много пари - Арсенал, Реал Мадрид, Барселона. Докато не започнем да плащаме най-високите заплати в света нямаме шанс да сме силиконова долина. Това е първото необходимо условие. Второто е да обучаваме хора в тесни ниши с изключително висока квалификация и знания и тези хора да се занимават с изследвания в областта не в разработка на сайтове за вибратоpи. Третото условие е да им създадем комфортни условия за
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Sinuhe from Egypt
преди 7 години
Има все пак някаква надежда. В Силиконовата Долина, понастояшем са водещи фирмите , които са започнали дейноста си в гаражи.А тука направо в Тех парка. Може пък да е за добро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 7 години
съмнява ме даже да си виждал хард българско производство :):) ама айде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 7 години
хахахахаха, а кога беше че никой не си го спомня, не комунизма, за световното лидерство питам ... сещам се като малък дето ми купиха направи си сам радио от Млад техник ... половината компоненти бяха дефектни ... и толкова за световното ниво (освен ако света не се ограничава с Африка и източния блок)... брак до дупка, бад сектор до бад сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
ABBA
преди 7 години
България няма да бъде Силициевата долина .... *** беше то навремето харддискове, роботи софтуер. На световно ниво. През социализЪма.През демо-кра(д)цията системата произвежда мързеливи и глупави лиготии.А ги произвежда тия тройкаджии, защото така е настроена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
osoitza
преди 7 години
хубаво интервю, препоръчвам да изгледате и видеото,, който го интересува темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
В България има отвратителна бюрократична администрация, която прави всичко възможно да пречи на бизнеса, особено ако последният не се "сеща" какво следва да направи. Изпитвал съм го на собствен гръб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
Само 50 годишната история да не стига все ще се оправим. Нито има пазара - да не забравяме, че продуктите на Силициевата долина се продават първо в САЩ, после в другите страни, нито има големи инвеститори, освен някое и друго евро от ЕС или държавна подкрепа.Вярвам, че България има бъдеще като IT страна, но да подражаваме на Щатите си е "видяла жабата, че подковават вола и вдигнала крак". Ние сме друга страна, с друга история и трябва да търсим своя път, колкото и да е трудно това.За справка - и Италия произвеждаше компютри, пък изчезнаха, нищо че пазара е по-голям от българският. Просто не намериха своят път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още