IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на офиси остава устойчив на политическите сътресения

Активността на наемния пазар се забавя, но остава над средното равнище за 10-годишен период

11:34 | 22.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Фундаментите на глобалния пазар на офис площи остават устойчиви. Обемът на отдадените площи през последното тримесечие на 2016 г. е достигнал най-високо ниво, като отчита ръст от 6% на годишна база, отчита консултантската компания JLL, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

За цялата година обаче отдадените площи отчитат спад от 3% спрямо предходната 2015 г. Резултатът обаче се отчита като положителен предвид политическата и икономическа несигурност в световен мащаб, посочва се в доклад на компанията.

Усвояването на площи в Европа през миналата година достига 12,1 млн. кв.м, което е с 2% по-малко в сравнение с 2015 г., което обаче съвпада с очакванията на анализаторите. За тази година се очаква усвояването да се забави до около 11,7 млн. кв.м, което обаче също ще е над средното равнище за 10-годишен период.

Активността на наемния пазар на офиси в Азиатско-тихоокеанския регион записва ръст от 23% през последните три месеца на миналата година спрямо същия период на предходната. За цялата година е отчетено понижение на усвоените площи от 2%, като най-активните компании остават тези от финансовия и технологичния сектор.

Очакванията са през тази година активността да остане приблизително в същите обеми с възможен спад до 5%.

В края на миналата година глобалният дял на неусвоените площи се понижава до 11,9%, което е най-ниско ниво от третото тримесечие на 2008 г. В Северна и Южна Америка делът на неусвоените площи пада до 14,5%, в Европа – до 8,1%, а в Азиатско-тихоокеанския регион – до 10,9%.

През тази година обаче се очаква незаетите офиси да се увеличат леко до 12,3% в световен мащаб заради ускореното излизане на нови проекти на пазара. Новозавършените проекти се очаква да са с 37% повече спрямо 2016 г., като през тази година ще е пикът на строителния цикъл.

Около една трета от площите в очакваните през тази година проекти са вече отдадени на наематели.

През последното тримесечие годишният ръст на наемите в световен план достига 2,5%. През тази година се очаква забавяне на ръста до 2%, посочва се в доклада. Условията за наемане на площи се смята, че ще станат по-балансирани на фона на засиленото предлагане на нови площи.

Корекция на наемните нива се очаква на пазари като Шанхай, Пекин, Лондон, Мексико сити, Сао Пауло и Сингапур. Същевременно най-силен ръст на наемните нива се очаква в Сидни, макар че в сравнение с отчетеното увеличение през миналата година (22,5%) наемите ще се забавят до повишение от порядъка на 10-15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още