IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Христов: Планираме делистване на "Евроинс" от БФБ

Причината е, че то е прекалено малко спрямо Евроинс Иншурънс Груп, а световната практика е само холдингът да е листнат, каза председателят на Надзорния съвет

11:40 | 06.04.17 г. 4
Асен Христов: Планираме делистване на "Евроинс" от БФБ

Застрахователната група "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ) ще отправи търгово предложение за придобиване на акциите на миноритарните акционери в българското си дъщерно дружество „ЗД Евроинс“ АД, в което холдингът притежава 90,07% от капитала. Ако предложението бъде прието, мажоритарният акционер възнамерява да отпише „ЗД Евроинс“ АД от БФБ, обявиха от компанията. 

Преди официалното съобщение Investor.bg потърси за коментар Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България във връзка с достигнатия дял от 90,07% на Евроинс Иншурънс груп АД в ЗД Евроинс АД.

„Ще отправим търгово предложение към миноритарните акционери на ЗД Евроинс АД и ако предложението бъде прието, ще осъществим свалянето му от борсова търговия. Причината е, че Еврохолд е борсово дружество, а Евроинс Иншурънс груп АД (ЕИГ) е изключително голяма застрахователна група, където има само едно публично дружество – ЗД Евроинс АД (България). То е изключително малко за размерите на групата и поради неликвидния български пазар не дава реална оценка на групата като цяло и затова сме решили да го делистнем“, заяви Асен Христов за Investor.bg.

Обект на търговото предложение ще бъдат малко над 1,6 млн. акции на „ЗД Евроинс“ АД, или около 9,9% от капитала на дружеството.

“Ако някой се интересува от цена на търговото, тя ще бъде определена по правилата, но едва ли ще надвиши цените, до които е стигал пазарът в последните дни”, заяви Христов.

„Засега планът е в следващите 3 години да развиваме застрахователния холдинг Евроинс Иншурънс груп АД, а какво ще стане след това, ще видим. Еврохолд се развива много добре и целта ни е да развиваме Еврохолд като борсово търгувана акция, отколкото да имаме публично дружество в публичното“.

Новината беше официално потвърдена от компанията тази сутрин чрез съобщение до медиите, в което главният оперативен директор на застрахователния холдинг Йерун Ван Льовен обясни, че целта е ЕИГ и неговият мажоритарен собственик - „Еврохолд България“ АД, да консолидират максимално участието си във всички свои дъщерни дружества в Югоизточна Европа.

ЕИГ притежава между 98 и 100% от капитала на другите си подразделения в България („Евроинс Живот“ АД, „Евроинс - Здравно Осигуряване“ АД и „ЗД ЕИГ Ре“ АД), Румъния, Украйна и Македония. „Еврохолд България“ АД притежава 100% от капитала на „Евролийз Груп“ АД, „Авто Юнион“ АД и „Евро-Финанс“ АД.

„В случай, че миноритарните акционери приемат предложението ни, заинтересованите от развитието на „ЗД Евроинс“ АД ще могат да го следят чрез представянето на публичната компания „Еврохолд България“ АД, чиито акции се търгуват на борсите в София и Варшава и в чиито отчети се консолидират резултатите на всички застрахователни дружества от групата на ЕИГ. Наблюдаваме позитивни тенденции на българския капиталов пазар и се надяваме те да продължат, за да може „Еврохолд България“ АД да използва неговите възможности“, коментира Йерун Ван Льовен. 

Към края на 2016 г. Евроинс Иншурънс Груп притежаваше 80,92% от капитала на Евроинс.

В годишния отчет за 2016 г. Евроинс обяви, че през тази година поставя фокуса на своето развитие в краткосрочен план към увеличаване на пазарния дял на компанията на около 7,5 – 8% и промяна на структурата за застрахователния портфейл в посока намаляване на дела на автомобилното застраховане.

Застрахователното дружество „Евроинс“ принадлежи към групата на „Еврохолд България“, като част от дъщерния му подхолдинг „Евроинс Иншурънс Груп“ ЕАД.

Премийният приход на "Евроинс" за 2016 г. възлиза на 117,13 млн. лв. Дружеството отбелязва спад по този показател с 1,06% спрямо 2015 г., основно в резултат на намаляване на приходите по застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите“, „Каско“ и „Имущество“ по активно презастраховане. Спадът се дължи на намалението на премийния приход по активно презастраховане на компанията, като ръстът от директно застраховане е над 26%.

Акциите на ЗД Евроинс АД поскъпват с 52,81% за последните 12 месеца до 20,6 млн. лв. пазарна капитализация и 1,25 лв./акция.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 1
orchis
преди 6 години
Цялото това формирование Еврохолд е за закриване. Няма такива дръвници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 5
Alee
преди 6 години
Евала! Поредния добър мажоритар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 3
toto 2
преди 6 години
"На крива совалка ,космоса и малък" Ами за да ви оцени пазара трябва да покажете резултати ,а не заплатите и премиите на ръководството да са в пъти повече от печалбата и то години наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още