IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Папа Франциск призова да се блокират потоците от пари и оръжия

Никакво подстрекаване към насилие няма да гарантира мира, заяви той в Египет

09:20 | 29.04.17 г. 2
<p>
	Папа Франциск в Кайро, 28 април 2017 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Папа Франциск в Кайро, 28 април 2017 г. Снимка: Ройтерс

Папа Франциск призова в Кайро да се "блокират потоците от пари и оръжия", за да се "попречи на конфликтите и да се установи мир". Главата на Римокатолическата църква отправи този апел вчера пред участниците в международна конференция за мир, организирана от сунитския ислямски център "Ал Азхар" в Кайро, предаде Франс прес.

"Трябва да се борим срещу разпространението на оръжията, които, след като са произведени и продадени, рано или късно ще бъдат и използвани", заяви Франциск.

Той се обяви срещу популистките демагогии, които не помагат за консолидирането на мира и стабилността. "Никакво подстрекаване към насилие няма да гарантира мира", се аргументира той.
Франциск подчерта, че никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог.

"Само мирът е свещен и никакво насилие не може да бъде извършено в името на Бог, защото то ще е оскверняване на неговото име", подчерта той.

Главата на Римокатолическата църква каза, че религията помага да бъдат разрешени проблемите, предаде ТАСС.

"Религията не създава проблеми, а е едно от средствата за тяхното разрешаване. Ние, религиозните деятели, сме призвани да изобличаваме насилието и нарушенията на правата на човека, да не допускаме оправдаването на каквато и да било форма на ненавист в името на религията и да осъждаме фалшивите интерпретации на божиите слова", посочи Франциск.

"Религията е не само призвана да разобличи злото, но на първо място да поддържа мира", допълни в тази връзка той.
Папата предупреди за риска от използване на религията за постигане на политически интереси и на моментни цели, което води до нейното инструментализиране. В света на глобализацията има много полезни технически средства, но в същото време има и равнодушие и нихилизъм, и религията помага на хората да съхранят паметта за своите корени и да намерят отговор на много въпроси, отбеляза той.

Франциск каза, че мирът е невъзможен без гарантиране на образование на младите хора.

За да бъдат предотвратени конфликтите и да бъде възстановен мирът, е нужно да се изкоренят бедността и експлоатацията на ближния, защото именно в тази почва процъфтява екстремизмът, подчерта той, цитиран от БТА.

Папата призова призова лидерите на всички вероизповедания да се обединят и да разобличат религиозния екстремизъм, да се противопоставят на варварството на онези, които подклаждат ненавистта и насилието, предаде Ройтерс.

На конференцията говори и висшият египетски имам и ръководител на сунитския център "Ал Азхар" Ахмед ат Тейиб.

Той каза, че е подготвена почвата за монолитните, по думите му, религии (б. прев.: религии, които са строго фокусирани върху своите вярвания и ритуали и в общи линии не приемат вариациите в тези вярвания и ритуали) да изиграят своята роля за постигане на равнопоставеност, справедливост и спазване на човешките права, предаде Асошиейтед прес.

В наши дни има повече варварски атаки, отколкото когато и да било било в историята, подчерта Ат Тейиб.

Той заяви, че центърът "Ал Азхар" работи за укрепване на културата на съвместно съществуване и уважаване на диалога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
Ако ги анатемоса по може да хване дикиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Дедо поп не го слушай кво приказва , гледай кви ги върши...иначе сичките са от добрите постоянно се борят и призовават , пък само търсят келепира...маскари ! Справка Плевелиев .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още