IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им

Ще са необходими години, за да се изгради работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция, смята Явор Алексиев

11:46 | 03.05.17 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Икономическата несигурност задържа младите българи при родителите им. Това заяви икономистът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред Bloomberg TV Bulgaria в коментар на статистиката на Евростат, според която 52,8% от българите между 25 и 34 години продължават да живеят в бащината си къща.

Икономистът посочи, че ниските доходи са основна причина голяма част от българските младежи да се отделят на по-късен етап от семействата си.

Той уточни, че тенденцията е валидна и за други държави от Централна и Източна Европа.

Тази тенденция е типична за държави, където хората не са свикнали да живеят под наем, нямат културата на теглене на ипотечен кредит и изплащане на жилище, посочи икономистът. Наред с това България е от страните, в които огромна част от населението притежава дома, в който живее.

„Разбира се, зад тази негативна тенденция стоят други неща като състоянието на икономиката, пазара на труда и неговата отвореност към младите хора, а дори и качеството на образователната система“, отбеляза още Алексиев.

Когато пазарът на труда не предлага условия и ниво на плащане, за да се чувства спокоен един млад човек и да поема риск да тегли кредит, той продължава да живее под наем или просто се прибира при родителите си, каза Алексиев.

По-бързото стъпване на пазара на труда и постигане на доход, който да стига за самостоятелен живот, е причината в някои държави тенденцията да е позитивна, коментира Явор Алексиев. Заплащането при младежите е ключов фактор – с придобиването на по-голям трудов опит, те придобиват право на по-високо заплащане.

По думите му ще са необходими поне десет години, за да се изгради някакъв работещ модел, който да повлияе на тази негативна тенденция.

Още вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
именно, ако сте здраво семейство и имате възможност, ще искате да живеете заедно.... което си е най-нормалното човешко желание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 2
george353
преди 6 години
През 2005 в щатите 25% на възраст 18-35 живеят с родителите си. Днес те са 34% с тенденция този процент да расте, а други 22% живеят при друг човек от семейството (брат, сестра, баба и дядо). През 75-та 53% между 25-34 са притежавали жилище, днес те са 28.8%. Това са глобални тенденции свързани предимно с липсата на переспектива, но и не само. Шефа ми е германец, гони 50-ка и живее при мама и тати. Няма семейство, грижи се за родителите си, и няма нужда от собствено жилище. Така че, причини колкото щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 4
bkbelchev
преди 6 години
От кога тегленето на кредит е култура? Според мен, ако човек няма вземане-даване с банките ще бъде по-богат. Думата банка придоби друг смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
khao
преди 6 години
не, както обикновено половината ти факти са верни ... аз съм тоя от Видин, но живея в софия от 19 годишен (от миналия век) :) главно на квартира.... и въпреки това не съм съгласен със статията че това е основната причина, но не значи и че съм съгласен с вашите безумни аргументи от сорта че сме били бедни, щото не сме.Тук виждаме пример на грешно чете на статистика, според мен. Половината ми познати и приятели са по чужбина, като 95% от тях се водят по адрес при родителите си, другите са тук в София .... е няма как тук да живея при нашите, нали! ..... и до тук с точноста на статистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 6 години
Това за местата в детските градини е вярно от фактическа гледна точка, но е превърнато в средство за изкривяване на действителността и продуциране на фалшиви новини. Наскоро четох статия, в която се твърдеше: "София ражда, а провинцията изчезва", но раждаемостта в София почти двойно по-ниска от тази в градове като Сливен, Варна или Бургас. В развитите страни не съществуват големи градове с висока раждаемост, София не е изключение и реално има много по-ниска раждаемост спрямо останалата част от страната. Този мит за много деца и тесните училища и детски градини е създаден от олигархията, която се храни от наеми на софийски имоти и ако истината за града лъсне ще им се срине цената на активите и приходите от тях ще намалеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
То не че няма празни детски градини. Просто всички в София са си харесали 7-8 и като почне записването става лудница.Birth rate:8.8 births/1,000 population (2016 est.)Death rate:14.5 deaths/1,000 population (2016 est.)Age structure:0-14 years: 14.54% (male 535,131/female 503,540)15-24 years: 9.73% (male 362,805/female 332,358)25-54 years: 43.33% (male 1,589,183/female 1,506,285)55-64 years: 13.38% (male 447,865/female 507,805)65 years and over: 19.03% (male 552,217/female 807,464) (2016 est.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
studioaa
преди 6 години
Най-лесния начин да прецените жизнеността на едно населено място и търсенето на имоти е да сравните броя на новородените и броя на починалите за 1 година в това населено място. Медиите умишлено заблуждават, че в София нямало свободни места в детските градини, за да създадат илюзията на голям брой млади семейства, който предполагаемо живеят там. Но фактът, че броя на починалите е двойно по-голям от броя на деца умишлено се пропуска. Днес едно гробно място в София струва повече от всички пари нужни да частна детска градина на едно дете нужни за целия му живот. А това говори красноречиво за бъдещето на имотния пазар в столицата и за типа имоти, които наистина се търсят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
"култура на теглене на кредит". ---като си неук, лесно се впечатляваш от сложни думи... те бсп разчитат на това от 100 години... но ще ти подскажа, не си е превел правилно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 6 години
А колко от младите от 18-35 живеят в собствени жилища, дали 5% или по-малко?---повече са от същите млади в Германия и щатите :) даже може да са повече.... а ти как си се оплел в цифрите в опита си да ги натаманиш. не е истина :):) хем 25% са в собствено жилище, хем 90% при техните :):) ... и паралелно с това 25% от населението се изнесе в софия :):) ... явно са си докарали и бабата да си купи апартамент и да живее при нея , хахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
аз мога да ти отговоря... не, той НЕ мисли :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още