IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Безработицата в еврозоната е по-висока, отколкото официалните данни показват

Показателят за безработицата изключва някои лица, които не отговарят на стриктните статистически критерии, обяснява банката

16:12 | 10.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в еврозоната е по-висока, отколкото официалните данни показват, и това продължава да оказва натиск върху ръста на заплатите. Това показва проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирано от Ройтерс.

В своя доклад банката обяснява очевидното несъответствие между резкия спад на безработицата и слабото повишение на възнагражденията с това, че показателят за безработицата изключва някои лица, които не отговарят на стриктните статистически критерии. Освен това се изключват хората на намалено работно време, които обаче търсят още работа. И двете групи се оказват причина за слабостта на трудовия пазар в еврозоната. 

След като се направят корекции и се включи липсващата информация, безработицата в еврозоната става 15%, което е далеч над официалните данни за ниво от 9,5%. Единствено Германия показва сигнали за затегнат трудов пазар.

„Във Франция и Италия широките показатели за слабост на трудовия пазар продължават да се покачват дори и по време на възстановяването. В Испания и някои други икономики от еврозоната тези индекси отчетоха понижения през последно време, но остават далеч над предкризисните нива“, пише в доклада на ЕЦБ.

„Нивото на по-широкия индикатор за слабост на трудовия пазар е все още високо и вероятно ще продължи да потиска динамиката при заплатите“, пише още в документа.

Реформите на трудовия пазар, отчасти инициирани от ЕЦБ, доведоха до ръст в работата на намалено работно време, което даде на работодателите гъвкавост. В резултат на това компаниите наемат повече лица на намалено работно време или пък временни работници, вместо да дадат на сегашните си служители повече работа.

По изчисления на ЕЦБ около 3,5% от населението в трудоспособна възраст се смята за статистически неактивно, макар че бързо биха могли да се включат в трудовата сила. Други 3% работят по-малко, отколкото би им се искало. Така безработицата става с 3 процентни пункта над предкризисните нива.

Друг проблем за ЕЦБ би бил това, че повечето от новите работни места са в сектора на услугите, където производителността на труда расте по-бавно и ограничава потенциала за повишения на заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Всички данни са стъкмистика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още