IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЕМ иска възрастово означаване с "точки" на цялата телевизионна програма

Предвижда се след всяко прекъсване за реклама на предаване или филм в долния десен ъгъл на екрана в продължение на 60 секунди да се вижда т.нар. точка

12:22 | 17.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предвижда се въвеждане на възрастово означаване с т.нар. точки на цялата телевизионна програма с цел защита на детската аудитория от неподходящо съдържание. Промяната е заложена в актуализирания вариант на Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата, разработени от Съвета за електронни медии (СЕМ). Това съобщи в интервю за БТА Мария Стоянова, член на СЕМ и доскорошен негов председател.

По проекта в началото на май се състоя среща между СЕМ, Националната мрежа за децата (НМД), Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). По думите на Стоянова аудиовизуалният сектор е представил вижданията си за нов етап в защитата на детската аудитория от неподходящо съдържание, а именно възрастово означаване с т.нар. точки на цялата телевизионна програма.

„След дълги обсъждания и обстойни анализи сме се обединили с АБРО след всяко прекъсване за реклама на предаване или филм, в долния десен ъгъл на екрана в продължение на 60 секунди да се вижда т. нар. точка. Демонстрирахме пред представителите на родителските организации как точно ще изглежда това нововъведение. Те реагираха с интерес.

Уговорихме се да представят в едноседмичен срок своите аргументи по изразените публично резерви относно извадените от критериите законови текстове. Те изпратиха становище, което сега се преглежда“, допълни Стоянова. 

Тя посочи, че още преди да е изтекъл срокът за обществено обсъждане, в социалните мрежи са били разпространени упреци към проекта, но са липсвали конкретни аргументи.

„Създаде се погрешно впечатление, че регулаторът едва ли не потъпква правата на децата, което не отговаря на истината.

Точно това искахме да изясним в работната среща, а както и да получим мотивирано становище по несправедливо отправените критики“, отбеляза Мария Стоянова.

Критериите се приемат, изменят и допълват от СЕМ, съгласувано с ДАЗД, отбеляза тя и уточни, че официална позиция от ДАЗД все още не е постъпила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
forexar
преди 6 години
Такава отрова тече по всички канали, че исканите промени са измиване на ръцете! СЕМ отдавна е абсолютно безмислена институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още