IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

57% от фирмите у нас не ползват банково кредитиране

Липсата на кредитна история и оборот затрудняват бизнеса да кандидатства за финансиране, показват данните от анкета сред предприемачи

16:51 | 17.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Достъпът до финансиране се нарежда на четвърто място сред основните проблеми пред бизнеса у нас. От 206 фирми, участвали в проучване, 57% не ползват банково финансиране, 31% вземат заеми за оборотни средства, 24% ползват фирмен овърдрафт за текущи нужди, а едва 18% теглят инвестиционен кредит, показват данните от анкета на финансовия портал MoitePari.

Това съобщи финансовият анализатор Иван Стойков на четвъртото издание на форум за финансиране на малки и средни предприятия (МСП), организиран от „Моите пари“. 

„Оказва се, че финансирането през банки затруднява фирмите заради изисквания за кредитна история и оборот, огромния брой документи при кандидатстване и тромави процедури", посочи данни от анкетата той.

Сред съображенията на бизнеса да заобикаля банковото кредитиране се нареждат несигурната бизнес среда, концентрацията на кредитни институции само в големите градове, отказът да се вземат като обезпечения имоти в провинцията, както и липсата на регулации при небанковите фонансови институции, които отпускат заеми при високи лихви.

Анкетираните не отричат, че не познават европрограмите, но отчитат, че изпълненията на европроекти се затрудняват от забавянето в сроковете, непризнаването на направените разходи, закъсненията на траншовете, високите комисиони за консултантите. Мнението на предприемачите е, че срещат проблеми и заради лобистко влияние на властта.

Източник: Моите пари

За 20% от бизнеса цената на банковото кредитиране е много висока, 54% я смятат за висока и само 26% за нормална.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
pecan
преди 6 години
Много фирми не се нуждаят от банково кредитиране поради липса на инвестиционни намерения на стойност по висока от техните средства замръзени в банкови депозити и кешови наличности .Средата не предразполага към инвестиции . За това са ниски и лихвите . Среда на висока корупция много регулации и силно изразен сектор на държавните поръчки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 6 години
подзаглавието ви е безумно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още