IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция и Германия не са готови на по-голяма намеса на НАТО в борбата срещу ИДИЛ

Американските представители призовават на срещата на високо равнище другата седмица алиансът да се ангажира с повече усилия

15:13 | 18.05.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция и Германия се противопоставят на план на американските представили НАТО да поемат по-голяма роля в борбата срещу ИДИЛ в Сирия и Ирак, в съответствие с призивите на американския президент Доналд Тръмп алиансът да направи повече в борбата с тероризма, съобщава Ройтерс.

Много членове на алианса се надяват, че планът ще бъде обявен в Брюксел следващия четвъртък, когато Тръмп ще присъства на първата среща на върха на НАТО. Франция и Германия обаче изпитват опасения, казват съюзници, включени в обсъжданията.

Сред притесненията са, че алиансът може да бъде замесен в нова скъпа операция, подобно на тази в Афганистан и да разгневи някои арабски държави или да рискува конфронтация с Русия в Сирия.

„Не се връзват“ [на предложението], казва високопоставен европейски дипломат в НАТО, според който други страни, включително Гърция и Италия, също са против плана.

Те искат да знаят до каква промяна би довело това. Всички 28 съюзници в НАТО вече са част от тези усилия“, казва дипломатът, имайки предвид 68-странната коалиция, водена от САЩ, срещу ИДИЛ, която включва всички страни членки на НАТО.

Макар че ИДИЛ е на ръба да изгуби иракската си крепост в Мосул и се подготвя за нова външна атака срещу реалната си столица в Ракка, Сирия, американските представители се опасяват, че бягащите терористи може да оставят вакуум, който да накара арабските племенни бойци да се обърнат един срещу друг, за да спечелят контрол.

Американските представители казват, че НАТО, като институция, може да допринесе с оборудване, обучение и експертиза, получени при лидерството на коалицията срещу Алкайда и талибаните в Афганистан. Военните шефове в НАТО одобряват хода, казва генерал Петр Павел, председател на военната комисия на алианса.

Дипломатите казват, че това може да означава НАТО да използват самолетите си за наблюдение над Сирия, да изпълнява командно-контролни операции и да осигурява презареждане на самолети във въздуха.

Един от компромисите ще бъде НАТО като институция официално да се присъедини към коалицията на вечерята с Тръмп следващата седмица, но да остави подробностите за включване за по-късен етап.

Ако съюзниците бъдат убедени, че това е само символична стъпка, може да има възможност за сделка“, казва друг дипломат от алианса. „Тръмп се прибира у дома с посланието, че НАТО се присъединява към коалицията, а НАТО няма да има нужда да прави нещо друго, поне засега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
НПО тата в Германия и в България са против да се убиват ислямските им приятели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
...за да е пълна иронията разбира се.Иначе службите вместо да си изловият "терористите", се занимават с глупости да забраняват лаптопи по полети, да разсъбличат дебели лели по летищата и т.н. безсмислени глупости.Тази работа, че отбранителния съюз НАТО ни защитавал бил от "терористите", с работа на терен в чужда държава, без резолюция от ООН, мирише яко от поне 7000 км, западно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
Пропуснали сте фразата "отбранителния съюз НАТО" в заглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още