IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лесно ли е Тръмп да бъде свален с импийчмънт?

Само Андрю Джонсън и Бил Клинтън стигат до процедурата

08:07 | 19.05.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп става прицел на все повече обвинения по време на своето президентство и вече неминуемо изниква една дума, започваща с и - импийчмънт.

Тя се обсъждаше като възможност от неговите опоненти още преди встъпването му в длъжност, но все още никой не я е споменал открито въпреки поредицата от заплетени ситуации. Миналата седмица американски медии изнесоха обвинения, че президентът е поискал от шефа на ФБР Джеймс Коми да спре разследването за връзките между бившия си съветник по националната сигурност и Русия, а 24 часа преди това излязоха твърдения, че той допуснал изтичане на свръхсекретни разузнавателни данни към руския посланик, пише BBC в свой анализ.

Лесно ли е обаче да се стигне до импийчмънт на един президент? И кой точно е бил свален с импийчмънт в миналото? Отговорът може да ви изненада. 

Какво всъщност е импийчмънт?

Целта на онези, които отправят обвиненията при импийчмънт срещу някого, в крайна сметка е обвиненият да бъде отстранен от поста си - независимо дали е президент на САЩ или длъжностно лице.

Конституцията на САЩ постановява, че президентът може да бъде отстранен от поста си с процедура за импийчмънт заради измяна, подкупничество или други тежки престъпления и провинения или ако има присъда за подобни провинения.

Какво точно означава "тежки престъпления или провинения" е въпрос, който подлежи на дебат.

Процесът на импийчмънт трябва да бъде стартиран от Камарата на представителите и там се изисква само просто мнозинство за потвърждаване (на обвинението срещу президента). След това предстои съдебен процес в Сената. Там обаче е необходимо мнозинство от две трети за отстраняване - и тази бариера никога в американската история не е била преодолявана.

При кого фактически се е стигнало до импийчмънт?

Заплахи за импийчмънт е имало в много случаи, но само двама президенти на практика са стигнали дотам. Най-пресният случай е с Бил Клинтън - 42-я президент на САЩ. При него се стигна до импийчмънт за лъжесвидетелство пред голям съдебен състав и за възпрепятстване на правосъдието, след като той излъга за характера на връзката си с Моника Люински, а после, според обвинението, беше накарал и нея да излъже за същото.

Камарата гласува за импийчмънт на президента Клинтън с 228 срещу 206 гласа по първото обвинение, и с 221 срещу 212 по второто. Трябва да отбележим, че по онова време - декември 1998 г., рейтингът на одобрение на Клинтън беше 72 процента.

Когато делото обаче стигна в Сената през 1999 г., то дори не успя да се доближи до подкрепата от две трети, за да мине обвинението. В един аналитичен коментар на BBC от онова време бе отбелязано, че "в нетърпението си да свалят президента, сенаторите никога не се замислиха дали обвиненията могат да бъдат доказани извън разумното съмнение.

Вторият случай? Ще подскажем: Това не беше Ричард Никсън (повече по неговия случай - по-нататък).

Всъщност, единственият друг президент, стигнал до импийчмънт, беше демократът Андрю Джонсън, 17-ият американски президент, заемал Белия дом в продължение на 4 г. от 1865-а.

Камарата гласува за импийчмънт през 1868 г. Вотът там се състоя само 11 дни, след като Джонсън уволни военния министър Едуин Стантън, който не беше съгласен с политиката на президента. На американската преса не убягна сходството между уволнението на Стантън и това на Коми - човек, който, според съобщенията, също е имал разногласия с президента Тръмп.

Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 6 години
В американската традиция, където до сега реално няма осъществен импийчмънт , е предпочитано физическото отстраняване на неудобния за управляващия елит президент. Ще наблюдаваме дали ще спазят, или ще нарушат традицията този път!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
kloynat
преди 6 години
търсят му цаката на патока доналд искат да го окепезят долара рязко падна не става въпрос за пари а за много много пари шоуто предстои някои дърпа дявола за опашката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 9
serafima
преди 6 години
Дядо Шорош луди пари дава да компроментира Тръмп, а още повече да го свали от власт. НЯМА да му се получи. Не е слушал българската чалга "Не всичко е пари". Защо не вземе да говори слещу Макарончо, когото всички еврогейци дрпужно подкрепяха, за да запазят статуквото на ЕС на падаща и изчезваща групировка, но те да стоят начело до края му??? Гледах кампанията на живо и по френските телевизии - всякаква обективност беше забравена. Като изоглавени наричаха льо Пен фашист, а "забравяха" да си спомнят връзката на Макрончо с Ротшилд. За Тръмп какво ли не говориха по отношението му към жените, а Макрончо не го споменават с неговите геронтофилски наклонности. Остава утехата, че рано или късно всичко си идва на мястото. Та и сегашните управници на ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
Ivan.r
преди 6 години
Лесно ли е Тръмп да бъде свален с импийчмънт?Не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 13
bgMan
преди 6 години
Хубаво гледайте какво правят и колко струват хомосексуалистите когато загубят избори в САЩ или в ООН. Когато са във властта хубаво ги видяхме какво направиха и какви безумия сътвориха - докараха света почти до ръба на нов световен военен конфликт, само защото са неконтролируемо, безчуствено и арогантно настъпателни и агресивни.После некви лъжливи политици или журналисти нека да се пробват да ми се обясняват каква голяма нужда от права и защита имали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 10
george353
преди 6 години
Че е лесно, лесно е. А после какво? На първо време Майк Пенсе ще е президент... :D умопомрачително... след това предсрочни избори с рекордно ниско участие и продължение на корпоративният феодализъм под формата на плутокрация. Чудесна алтернатива просто. Май по-добре без президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 6
nobel
преди 6 години
Не е лесно. Невъзможно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 6 години
Ще Ви се а....ама никой не Ви пита...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 20
Stone_Kold
преди 6 години
Да подава оставка и да са свършва с този фарс и клоун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още