IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение, смята макроикономистът

10:09 | 05.06.17 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Георги Ганев: ЕЦБ не е склонна да допусне страната ни в ERM II

България изпълнява техническите критерии, но неформалните контакти очевидно показват, че Европейската централна банка (ЕЦБ) не е склонна да допусне страната ни да влезе във валутно-курсовия механизъм ERM II. Идеята за разширяване на еврозоната е по-скоро политически шум, отколкото реално намерение. 

Това коментира Георги Ганев, икономист и програмен директор по икономическите въпроси в Центъра за либерални стратегии, в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му здравето на ЕС ще се подобри значително, ако властта се върне на национално ниво, дори по-ниско - на регионалното и общинското ниво.

В документа за размисъл относно задълбочаването на икономическия и паричен съюз на Европейската комисия доста по-слабо е застъпен моментът с връщане на "изграждането на сградата на Европа" на основата на четирите свободи, коментира още Ганев.

„Пиер Московиси (еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, б. ред.) малко предварително обяви, че ще направи предложение, на което няма да може да се откаже, и то беше малко а ла Марио Пузо. Единственият субект, към който може да се направи такова предложение, е ЕЦБ, защото тя е европейският орган, тотално блокирал разширяването на еврозоната“, аргументира се макроикономистът.

По думуте му е факт, че от десет години ЕЦБ не е допуснала никого във валутно-курсовия механизъм ERM II, а Европейската комисия не може да прави предложение.

Дали това са риторични приказки след Brexit? Отговора ще намерите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 6
Чесмир
преди 6 години
Кое е по яко, БДС, стандартите за качество и контрол, или свободният пазар - подсладители, старо месо, палмово масло, *** в каймата, отровни оцветители..,. Първото е лява политика, второто е дясна политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
Чесмир
преди 6 години
http://***.theglobaleconomy.com/Bulgaria/gdp_share/ http://***.theglobaleconomy.com/Bulgaria/food_production_index/ http://***.theglobaleconomy.com/Bulgaria/livestock_production_index/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Кое ...че доларесът е тоалетна артия ли ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
Чесмир
преди 6 години
1944 година БВП е равен на 100 милиона долара равни 1980та на 450 милиона долара. 1980 година БВП е 20 милиарда долара. Което е 44 пъти растеж. 20 милиарда долара от 1980та година са равни на 60 милиарда долара сега. Сега БВП е 50 милиарда долара. Не е ли скандално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
Чесмир
преди 6 години
Полша със 60% държавна икономика и 19% корпоративен данък, има растеж от 17% брутен национален доход, за предишните 10 години на криза, а България има 6% растеж по този показател, но има 92% раздържавяване и 10% корпоративен данък - който големите фирми не плащат. Дали работодателите издъжат държавата. Защот сега гоемите фирми внасят 190 милиона в държавата, които тя им връща чрез разни програми, но искат да управляват 100 пъти повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 7
Frosty
преди 6 години
Според мен вероятността в близките 7-8 години да приемат България в еврозоната клони към нула. А след това не се знае дали още ще го има еврото.Не виждам смисъл от тези спорове като даже нямаме дата за присъединяване.Корупция по всички нива на държавата, неработеща съдебна система и липсата на финансова дисциплина у нашите политици са само малка част от причините западняците да не ни пускат в еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Още повече, че и сега няма пречка, особено пред големите български фирми да теглят заеми от чуждестранни банки, от ЕС най-вече. Въпрос на обем на пазара, държавен риск, фирмен риск. България си е рискова, ако ще и златото да вкара като основна валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 12
vzhekoff
преди 6 години
Това, че лихвите щели да паднат изобщо не издържа. Ако беше вярно, то и сега лихвите по ипотеките в евра следваше да са от порядъка на 2-3%, а не са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 13
KPetkov
преди 6 години
А по-колоко ще минем към еврото: 1,95583 към евро или 3 към евро? Т.е. дамоклевият меч ще ни резне еднократно, ама от кръста нагоре.Те гърците го разбират еврото най-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 5
Мислещ
преди 6 години
Какви ще са ползите ли, господа и дами? Толкова отдавна живеете в тях, че сте ги забравили и си мислите че са природна даденост. Става дума за валутната и икономическата стабилност. За това че няма риск да спестяваш и инфлацията е на комфортни нива за всеки с пари. Това са неща, за които си плащаме с куп негативи, а именно, че държавата непрекъснато задържа една съществена част от икономическия растеж под формата на валутен резерв, което образно казано спъва икономиката и ни обрича на по-нисък растеж. Отгоре на всичкото, все пак с цената на двойно по-високи лихви, които българите са принудени да плащат въпреки относителната си бедност и похвалан финансова дисциплинираност. И може би най-съществената от ползите е вечният демоклев меч, надвиснал над икономиката, редовно атакуващ с послания за мощна девалвация на "силно надценения лев". Та ползата е тази опасност да изчезне.И в допълнение дребните капризи в духа - ами ще пестите време и стотинки от превръщането на валутния курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още