IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И най-желаният от студентите работодател в България за 2017 г. е...

Coca-Cola HBC Bulgaria, IBM Bulgaria и Hewlett Packard Enterprise печелят сърцата на прохождащите бизнес звезди според Graduate Survey

08:05 | 15.06.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Coca-Cola HBC Bulgaria АД, IBM Bulgaria Ltd. и Hewlett Packard Enterprise/ Hewlett-Packard GDBC са трите най-желани работодатели от студентите в България за 2017 г.

Това показва първото и единствено по рода си проучване у нас Graduate Survey, проведено от ToTheTop Agency, чиито медийни партньори са Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria.

ТОП 5 в своеобразната класация се допълва от две банки – Банка ДСК ЕАД и UniCredit Bulbank АД.

В първата десетка влизат още Coca-Cola Hellenic Business Services Organization, Nissan, Софарма, националният превозвач България Ер АД и Lufthansa Technik Sofia Ltd. 

Националното проучване измерва мнението на студентите за предпочитания от тях работодател, класирайки топ 50 на най-желаните работодатели в България. Анализът отговаря и на някои основни въпроси като “Защо?”, “Как се е формирало мнението им?”, “Какво всъщност търсят в конкретната компания?” и още ценна статистика в детайли.

И наистина – докато „гладът” за качествени кадри в България нараства, а безработицата плавно спада, тенденцията за увеличаване на младежката безработица продължава до малко над 22% в първите месеци на 2017 г. А в тази обстановка за българския бизнес става изключително важно да има яснота в предпочитанията на днешните студенти за това какво точно търсят по отношение на своето работно място.  Очакванията на новото поколение за работна среда и начина на избор на кариера са теми, които не излизат от дневния ред сред професионалистите, опитващи се да ангажират най-активната и свежа част на пазара на труда, за да запълнят най-ценния си ресурс - човешкия. 

В периода от 15 март до 19 май 2017 г. общо 7003 студенти от 51 български университета попълниха онлайн анкетата на проучването и благодарение на тях се формира за първи път класацията на „Топ 50 най-предпочитани компании от студентите в България”. 

Информацията, която студентите попълват за това къде биха желали да работят, заедно с причините за това, е достъпна за работодатели под формата на анализ. От индивидуалния анализ всяка компания може да разбере каква е публичната оценка за дейността ѝ като служител, заради която студентите я избират, и кои са нещата, които студентите не харесват. Така фирмите могат да насочат усилия над минусите си и правилните канали за комуникация, за да се превърнат в желан работодател и да успеят да привличат повече качествени млади кандидати.

Обобщеният анализ от данните на Graduate Survey показва, че има силна паралелна връзка между „ясно структурирана стажантска програма” и отговора „със сигурност ще кандидатствам за свободна позиция в компанията”, въпреки че това не е характерно за всички индустрии.

Следващата ясна тенденция, която влияе на избора на студентите, е връзката между „силна визия и корпоративна култура”, “лидер в сектора си” и „добри перспективи за бъдещо развитие”. Добрият баланс и развитието на тези атрибути определят организациите, в които студентите биха избрали да започнат работа.

Така се оказва, че разработването на актуални стажантски програми е силен коз за работодателите. Чрез тях студентите създават своите впечатления, разбират ценностите на фирмата и дали могат да се адаптират към тях.
Основният проблем, който изниква като пропаст между най-амбициозните млади таланти и компании от различен мащаб и индустрия, е ниското ниво на информираност за „възможностите по позиции, които предлага тази компанията”.

Това показва, че комуникационните канали на компаниите в България като цяло са слабо развити и дори да е отделен бюджет, то той не се изразходва ефективно за достигане до бъдещите звезди на организациите.

Проучването дава ясна насока и точки на фокус за българския бизнес, който има възможност да изпълни своята част, за да реши проблемите си с набиране на млади служители. Всичко това е и пряко свързано със задържането на кадри в България, както и с връщането на обучаващи се зад граница. 

Ето и как са класирани топ 50 на най-желаните компании в България за 2017 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Stanislav_Stankov
преди 6 години
Хм, даже има и няколко HR агенции за подбор на персонал, което ме навежда на мисълта, че са провеждани някакви анкети на кило и всеки е казвал по няколко фирми, които е чувал.Така тези агенции са се впили в умовете на студентите, макар че повечето не са солидни работодатели сами по себе си - много имат едва по няколко човека персонал. Надали много от студентите изобщо знаят какво са казали (особено за HR агенциите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
DarkStar
преди 6 години
доста нереалистично ми изглежда. Студенти от кои специалности са участвали? представям си как някой студент мечтае да работи в склада за месо в Кауфланд или на касите на Джъмбо... да не говорим да лепи обяви по уличното осветление за бързите кредити като 4 Финанс... а пък БГ еър от къде изкочиха въобще да не говорим... Същото се отнася и за банките... вземат завършили студенти и им дават минимално заплащане с много натовареност... ама иначе печалбата им се мери в стотици милиони за миналата година...класика... по добре авторите да си сменят подхода на проучванията или да наемат професионалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 1
khao
преди 6 години
имам чувството че са подредени по най-голям и лъскав офис :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 0
khao
преди 6 години
но все пак да не забравяме че това е класация направена от хора които не са работили :):) някои от фирмите не заслужават да са в топ 50 изобщо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още