IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивидентите на БФБ: Дъжд по време на суша

На фона на ниските лихви по депозитите доходността от дивиденти е като оазис, коментира финансовият анализатор на "Елана Трейдинг" Татяна Василева

15:53 | 27.06.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В сушата от нулеви лихви по депозитите и покачваща се инфлация 3,5% средна годишна доходност от дивиденти на българския капиталов пазар през 2017 г. е оазис. Толкова постигнаха най-ликвидните компании, търгувани на Българска фондова борса (БФБ - София), през изминалите 12 месеца. Като прибавим към това и над 40% средна капиталова възвръщаемост на същите книжа, на практика пазарът предложи пиршество, сервирано последно през 2013 г. Това коментира в свой анализ Татяна Пунчева-Василева, ръководител "Анализи" на "ЕЛАНА Трейдинг".

Доходност от дивиденти през 2017 г.

Средната годишна доходност от дивиденти на ликвидните дружества през 2017 г. леко се понижава спрямо година по-рано с 0,40 пр.п., но това е пренебрежимо на фона на значителното поскъпване на акциите през същия период. Добрите финансови резултати на публичните компании в тон с икономическия растеж пък позволиха разпределянето на по-големи печалби през тази година.

В същото време средната доходност от дивиденти на компаниите в SOFIX остава без промяна – 2,2%. Консистентност като тази е важна във времена, когато лихвите по депозитите не дават възвръщаемост (лихвите по нови срочни депозити вече е 0%), а инфлационният натиск се засилва (1,4% инфлация на годишна база през май 2017) и вече отнема от стойността на парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
15%
преди 6 години
Еми анализирай ти или уреди някой от "твоите хора" да го направи :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Бик в атака
преди 6 години
Айде пак дежурните анализатори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още