IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Япония постигнаха принципна договорка за търговското споразумение

Повечето от митата, които компаниите износителки от ЕС плащат, ще отпаднат, което ще спестява по около 1 млрд. евро годишно, съобщава ЕК

14:30 | 06.07.17 г. 1
<p>
	Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво), премиерът на Япония Шиндзо Абе (в средата) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво), премиерът на Япония Шиндзо Абе (в средата) и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер (вдясно). Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) и Япония постигнаха принципно споразумение за основните елементи от бъдещото икономическо партньорство, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

Това е засега най-важната двустранна търговска сделка на ЕС, като в нея е предвиден и специфичен ангажимент за изпълнението на споразумението за климата от Париж.

Търговската сделка ще доведе до отпадането на повечето от митата, плащани от компаниите от ЕС, които осъществяват внос в Япония. Общата сума се изчислява на около 1 млрд. евро годишно.

Споразумението предвижда да отпаднат митата за вноса на някои европейски сирена в Япония, например гауда и чедар, за които в момента износителите от ЕС плащат по 29,8%, и за вината, за които средното мито възлиза на 15%.

Документът ще позволи също така значително да се увеличи износът на говеждо месо от ЕС за Япония. Търговията със свинско месо ще е на практика необлагаема. Отпадат митата и за повечето промишлени продукти, например в сектори, в които ЕС е по-конкурентоспособен, като козметиха, химическа промишленост и други. Други мита ще бъдат значително намалени, например за вноса на обувки, кето се предвижда да падне от 30% до 21% и постепенно да изчезне за период от 10 години. По подобна схема ще намалява и митото за вноса на японски кожени и текстилни изделия.

Премахват се и всички квоти и тарифи в сектора на рибарството, както и в горското стопанство.

Предвижда се и отваряне на пазара на услуги на Япония, най-вече на финансовите услуги, електронната търговия, телекомуникациите и транспорта.

В споразумението са предвидени и защити за чувствителните икономически сектори на ЕС, като например автомобилният. В този случай ще се въведат преходни периоди преди пълното отваряне на пазарите.

В съобщението на ЕК се отбелязва, че по някои глави ще продължат преговорите по технически детайли. По други глави все още преговори не са започвали, например защитата на инвестициите, и засега те са извън обхвата на принципното споразумение.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че с днешното принципно споразумение ЕС и Япония изпращат силно съобщение, че светът трябва да се придържа към отворената търговия. „Няма протекционизъм, както се опасявахме. Само като работим заедно ще можем да си поставяме амбициозни цели и глобални стандарти. Това ще е съобщението, което ЕС и Япония ще отправят заедно към Г20 на срещата, която започва утре“, допълва той.

Еврокомисарят по търговските въпроси Сесилия Малстрьом добавя, че споразумението е от огромна икономическа важност и сближава двете страни. „Япония е четвъртата най-голяма икономика в света и с голям апетит за европейски стоки, затова сделката е с голям потенциал за Европа. Очакваме силен тласък на износа в много от секторите на икономиката на ЕС“, коментира тя.

Еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган изчислява, че само за винопроизводителите споразумението ще спестява по около 134 млн. евро годишно от мита. Същевременно вина и напитки със защитено географско означение ще се ползват от същото ниво на защита и в Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Vesko94
преди 6 години
Ясно е, че не "космическата" сума от 1 млрд. евро е водещото тук, а нуждата ЕС и Япония да излязат като защитници на свободната търговия, особено след като Тръмп влезе в Белия дом и започва да оспорва някои нейни принципи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още