IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боян Рашев: Модернизация на автопарка се постига чрез адекватна данъчна политика

Данъчната политика работи, но тя трябва да бъде базирана на принципа, че замърсителят плаща, смята експертът

10:45 | 17.07.17 г. 2
Боян Рашев: Модернизация на автопарка се постига чрез адекватна данъчна политика

Изказвания като това на френския министър на околната среда, че Франция ще забрани напълно продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040, просто яхват вълната на обществените настроения, като за такъв дълъг период не би могло да се знае как ще се развият технологиите.

Това коментира експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Дотогава могат да се появят всякакви технологии. Много бърза промяна обаче в наличния автопарк няма как да се случи, защото това е обвързано с много неща като инфраструктура например. Ясно е, че електромобилите и хибридите ще заемат все по-голям дял, но този дял нараства бавно, особено в по-бедните пазари като България“, каза още той.

По думите му практиката държавата да дава субсидии на тези, които купуват електромобили и хибриди води то това едни богати хора да си купуват още по-хубави коли. „Това е доказано неработещо и реално спира развитието на електромобилите“, заяви той.

„Субсидиите работят докато ги има. Дания например спря субсидиите и пазарът на електромобили се срина. Те не работят. Данъчната политика работи, но тя трябва да бъде базирана на принципа, че замърсителят плаща“, добави експертът.

„Данъчната политика трябва да е такава, че коли, които емитират фин прах, азотни оксиди и т.н., трябва да излизат по-скъпи“, посочи Рашев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
"Данъчната политика трябва да е такава, че коли, които емитират фин прах, азотни оксиди и т.н., трябва да излизат по-скъпи, посочи Рашев."Не, трябва да е такава че чистите коли да са освободени от данъци - да излизат по-евтини. Ама *** си няма понятие че магарето таман да се научи да не яде - и взе че умря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още