IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелният мед в Русия поскъпва заради ниските добиви тази година

Очертава се дефицит на местното производство

22:06 | 17.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През есента руснаците може да усетят поскъпване на меда и дефицит на местното производство. Очаква се произведеният пчелен мед да е с около 50% по-малко, заяви президентът на Руския национален съюз на пчеларите Арнолд Бутов пред „Известия“.

Причината са метеорологичните условия през лятото. Ако хладното и дъждовно време в европейската част на страната продължи до края на август, пчелите няма да произведат мед дори за изхранването на кошерите. Затова има риск много пчелни семейства да не преживеят зимата.

Арнолд Бутов допълва, че в сегашната ситуация пчеларите трябва да оставят цялата продукция в кошерите, за да изкарат пчелите зимата.

Той предупреждава стопаните, които смятат да заменят пчелния мед със захарен сироп, че така рязко отслабва имунната система на пчелите. И допълва, че заради дъждовните дни пчелите летят толкова малко, че на практика са изяли всичко, което са събрали.

Пчеларската организация ще търси помощ от правителството за отрасъла.

Акациевият мед, произведен в южните региони, вече е поскъпнал с 50% спрямо миналата година заради по-ниските добиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още