IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелите в САЩ се възстановяват от синдрома на празния кошер

Екоорганизации алармират за срив в популациите на насекомите през последните две десетилетия

15:40 | 06.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Броят на пчелите в САЩ, които са от критично значение за агробизнеса, се е увеличил през 2017 г. спрямо година по-рано. Намалели са смъртните случаи на насекомите в кошерите в Северна Америка и Европа, засегнати от неизясненото заболяване, сочи проучване на американското земеделско министерство за здравословния статус на пчелите, информира Bloomberg.

Броят на комерсиално отглежданите пчелни семейства в САЩ е нараснал с 3% до 2,89 млн. към април, спрямо година по-рано.

Случаите на т. нар. "синдром на празния кошер" (т.е. изчезването на пчелите - бел. ред.), който тревожи фермерите и учените от десетилетие, са били 84 430 през първата четвърт на годината, или с 27% по-малко спрямо година по-рано.

На годишна база загубите са намалели със същия процент от април до юни, според най-новите данни в проучването.

Над две пети от пчеларите казват, че акарите нанасят поражения на кошерите, а като се вземат предвид пестицидите и други стресиращи пчелите фактори, общото увеличение като цяло е резултат от постоянното възстановяване на загубите, отбелязва проучването.

Екоорганизации алармират за над 90-процентен спад през последните две десетилетия при популациите на насекомите опрашители – от дивите пчели до пеперудите Монарх. Някои посочват като възможна причина класа пестициди, наречени неоникотиноиди, което се отхвърля от Bayer AG и други производители.

Според изследването пчеларите, които притежават най-малко пет колонии или кошера, съобщават за най-много загуби от акара, който причинява вароатоза -  паразит, който живее само в пчелните кошери и оцелява чрез засмукване на кръв от насекоми. Вредителят, който присъства в САЩ от 1987 г. насам, е установен в  42% от кошерите между април и юни тази година. Това е с 53% по-малко спрямо същия период година по-рано.

13% от колониите са засегнати от пестициди през втората половина на годината, 12 на сто от акари и вредители, различни от причинителя на  вароатоза, и 4,3% от болести. Лошото време, недостигът на храна и други причини са посочени като проблеми при 6,6% от кошерите.

Редица причини засягат здравето на пчелита, казва изпълнителният директор на Syngenta Ерик Фируалд в интервю, дадено в Брюксел през юни. Според него една от най-маловажните причини в случая са пестицидите, затова е учудващо, според компанията, че дискусиите се въртят около тях и по-точно около  неоникотиноидите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
Причината за измирането на пчелите са пестицидите. С увеличаването на ГМО културите в САЩ употребата на пестициди намалява и пчелите се възстановяват. Еколозите едва ли ще го признаят, но това е причината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още