IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството защити забраната за строителство в Калиакра

Без тази стъпка санкциите за страната ще са огромни, заяви Нено Димов

14:06 | 04.08.17 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът в Каварна бе повод за извънредния брифинг на МОСВ. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът в Каварна бе повод за извънредния брифинг на МОСВ. Снимка: БТА

На извънреден брифинг Министерството на околната среда и водите (МОСВ) защити забраната за строителство в района на Калиакра.

Днес над 500 жители на Каварна, Балчик и Шабла протестираха с настояване да бъде отменена заповедта на екоминистерството, с която се налага абсолютна забрана за земеделие и строителство на имотите в зона Натура 2000. Те блокираха международния път Румъния-България, съобщи БНТ.

Нено Димов припомни стъпките около наказателната процедура, заведена от Европейската комисия срещу България, заради изградени вятърни генератори, голфигрища, къщи и хотели в защитената зона, предаде БНР.

Първоначално процедурата беше за около 600 проекта, но след това с решение на съда на Европейския съюз от януари 2016-а България беше осъдена за нарушение на европейското законодателство за 9 проекта за ветрогенератори и един за голф-игрище.

Нено Димов заяви, че предстои да бъде обявена защитена зона "Калиакра". Той припомни и заповедта, която беше издадена преди няколко седмици, с която се забранява издаването на нови разрешения за строеж, но тези ограничения не се отнасят за ремонт и реконструкция на съществуващи обекти, за изграждане на съоръжения на техническата инфраструктура.

Министърът посочи, че санкцията, която може да бъде наложена на страната ни, се определя по формула и затова не може да бъде точно изчислена. Той обаче допълни, че има и ежедневна санкция в размер на 20 хил. евро до момента, до който България не предприеме изискваните от нея мерки, информира БТА.

Според него съществува реалният риск да се изиска и събаряне на къщи, вилни селища, хотели, ветрогенератори, инфраструктура, както и да бъдат възстановявани хабитатите.

Той даде четири примера за реално събаряни постройки по съдебно разпореждане - в Испания са събаряни ветрогенератори, над 200 къщи и хотели, в Гърция са събаряни крайбрежни сгради на остров Закинтос, както и близо до Атина, в Ирландия също има събаряни сгради.

Димов посочи, че в разговори с представителите на ЕК и е постигнато споразумение, според което България ще излезе от наказателната процедура при изпълнение на определени ангажименти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Във Варна зелените и еколозите са същата стока - познавам ги лично :))))) А дойдат ли избори хукват да се продават и да продават гласове на някой ако плати. Но има *** сред гражданите им се връзват. Нашите просто са още гащници и карат на подаяния от големите в София, но са същата миризлива ***. Аз ако ги видя, не се ръкувам с тях, че после ме е гнус да си пипам оная работа като уринирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Това е само една част от далаверата в ''екологията'' а ето другата. Това е само един по-известен случай, но от зелените почнаха да плащат и на журналисти в Нова и всичко спря. Пред скритата камера бизнесмен беше рекетиран за 200 000 Евро от представител на ЗЕЛЕНО НПО. Работите са на държавно ниво с пототекции отгоре, иначе досега да бяха строшили краката или да бяха отвлекли детето на някой от Зелените. Но все на някой бизнесмен ще му писне един ден и ще метне някой еко-рекетьор от Калиакра в чувал с камъни в морето :)) https://nova.bg/news/view/2015/04/02/106711/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%B5%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B5%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Идея си нямаш колко народ от Министерството на околната среда и МЗХ участват в проекти и инициативи на WWF и нашенските НПО. Веднъж ми попадна една информация и леко се втрещих.Предполагам, че и на областно и общинско ниво е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Императоре, решението за обявяване на зона по НАТУРА 2000 си е чисто местна инициатива. ЕС после само иска да се спазват приетите със заповедта за обявяването на зоната забрани..Ако на обществените обсъждания местните са се обвили против в зоната да има забрана на строителството и различни видове стопански дейности, това е нямало да бъде записано в режимите и ограниченията. Ако обаче са проспали момента и плана за управление е приет с определените забрани, ЕС е правото си да налага санкции.По на запад тези ограничения в ползването на собствеността носят съответните компенсации, ама в България нещата не стоят така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Впрочем ако ходиш по морето, виж Паша Дере, Шкорпиловци, Корал и други места - бранени от еколози и медии (много журналисти също участват в дележа на пачката), отделно, че за каравана на иначе опазения от чорбаджии и мутри Корал се иска по 1000 лв. и вече не помня колко на палатка. Няма лицензи, касови апарати, тока се краде, водата също, няма търгове за стопанисване... Но простия българин ако го питаш е навит да стои в *** и мизерия, вместо да вземе някой плажа на концесия, че не и всички концесионери са стока, но от еколозите няма ни един :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Вярвай ми императоре, нищо общо няма това с ЕК и ЕС, а са си лични нашенски измамници. Пишат иначе жалби след жалби, но защо от ЕК понякога им се връзват ли? Много е просто! Еко-министерството, някои областни и кметове им помагат, защото правят пария на парите от бюджета, а става дума вече за стотици милиони и то само за няколко години. Отделно са парите от ЕС или WWF - които са швейцарска група заета да пази монопола в.......... швейцарския ски туризъм. Едно ще ти кажа - появят ли се общественици или социално ангажирани индивиди, винаги става дума за пари, рекет и контрол. Политиците, поне някои явно са на партия (а и на повечето хотелите им са на Сънито, освен тия на Костов) затова и въпросните лица долу още не ги е погнал НАП, Икономическа полиция, ГДБОП (за организиране на престъпна група), комисията за незаконно придобито имущество и прокуратурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Източна България ще си пати, докато не се отцепи в минимум конфедерация от шайката измамници в София, на които Витоша им се скапа от безхаберие, но искат да броят и цацата и мидичките по морето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Естествено министри и чиновници от министерството делят държавните пари - около 260 милиона лева подарявани на ''еколозите и зелените'' иначе няма обяснение за този ентусиазъм да се подаряват пари на хора, за които даже бяха излъчвани клипове как са рекетирали бизнеса с ''Дай ни пари, иначе ще строиш завод на куково лято!''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Jay Gould
преди 6 години
Безспорно един от големите удари на зелените от коалицията ''За да остане природа в България'' е ''Натура 2000''. Нашата страна е европейски шампион по зоните в ''Натура'' - почти 35% от цялата територия е ''защитена''. В тези зони влизат и 700 000 частни имота с 1 100 000 собственици. Те не могат да се възползват от собствеността си, защото поради ограниченията и изискванията на мрежата ''Натура'' няма никакъв инвеститорски интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Журналистът Цветков не отрече, че е взел хиляди левове за участие в семинар на Тома Белев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още