IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът потвърди намерението за реформа при ползването на земите

Предвижда се да бъде написан Закон за хидромелиорациите

17:57 | 04.08.17 г. 1
Кабинетът потвърди намерението за реформа при ползването на земите

Реформа в поземлените отношения и комасацията – това е един от приоритетите в Програмата за управление на правителството в частта „Земеделие“. Планирани са промени в нормативната уредба за собствеността и ползването на земите.

Припомняме, че подобна реформа бе планирана от кабинета „Борисов 2“, но заради политическите сътресения работата по подготвяния Кодекс за земята спря. Представителите на ГЕРБ обаче остават зад идеята за регулация на поземлените отношения. 

В програмата като цел е записано създаване на оптимални условия за развитие на ефективно поливно земеделие и превенция на наводнения, бедствия и аварии.

Предвижда се да бъдат написани нов Закон за храните, Закон за браншовите организации, Закон за хидромелиорациите, да бъде оздравено държавното дружество „Напоителни системи“. Записано е също, че ще бъдат насърчени научните изследвания в агросектора, а Селскостопанската академия ще бъде преструктурирана.

Друга мярка в програмата е въвеждането на единен електронен регистър на земеделските имоти и стопани, единна електронна платформа за управление на земите от общинския и държавния поземлен фонд, електронна идентификация и електронно здравеопазване на животните.

Управляващите декларират, че ще насърчават използването на суровини, произведени на територията на страната, и ще бъде увеличен делът на произведените в България храни, предлагани в търговската мрежа, но в програмата не се казва как точно ще стане това.

Има и мярка за засилено предлагане в супермаркетите на храни по БДС и български сезонни плодове и зеленчуци.

Планирано е да бъдат написани механизми за защита и компенсации на производителите при фалит на търговска верига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Планирани са промени в нормативната уредба за собствеността и ползването на земите.КОМАСАЦИЯТА е една съвършенна форма на вкарването на собствениците на земя в едни КООПЕРАТИВНИ ОТНОШЕНИЯ при които ИЗЧЕЗВАТ РЕАЛНИТЕ ГРАНИЦИ И СОБСТВЕНОСТ върху земята, Същите се заменят с ИДЕАЛНИ ЧАСТИ от новосформирани нови парцели в които правото на разпореждане , владение и ползване ще се определя от този който има НАЙ МНОГО ИДЕАЛНИ ЧАСТИ от тези нови форми на КООПЕРАТИВНА собственост. С ТОЗИ МЕХАНИЗЪМ БОГАТИТЕ АРЕНДАТОРИ ЩЕ СТАНАТ ИСТИНСКИ ЛАТИФУНДИСТИ.ЗАТОВА И ДРУГАРКАТА НИНОВА ПИЩЯ ДА НЕ СЕ ПРОДАВА ЗЕМЯТА НА ЧУЖДЕНЦИ.ЗАЩО ТРЯБВА ДА ИМА ПАЗАР НА ЗЕМЯТА БЕ НИНОВА?ЗАЩО ДА Я ПРОДАВАМЕ НА ЧУЖДЕНЦИ?Нали за теб и новата партия ГЕРБСП е по важно да ни вземете земята без да броите и стотинчица за това.То друго не остана за крадене НИНОВА. Вземете и земятаБелким се НАПУКАТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още