IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-ниски цени при имотите няма да има, прогнозира експерт

Имотният пазар се връща към нормалните си нива, коментира Снежана Стойчева от Imoti.net

18:01 | 07.08.17 г. 7
По-ниски цени при имотите няма да има, прогнозира експерт

По-ниски цени при недвижимите имоти няма да има. Може би няма да има и толкова високи цени, колкото някои продавачи очакват. Сега е моментът за покупка. Така коментира ситуацията на имотния пазар Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

“Пазарът на недвижими имоти в България е във възход. Може би темповете са дори по-бързи от очакваното според едни анализатори. Според други има опасност от балон. Според нас те са нормални. Просто преживяхме една криза и се върнахме към нормалните нива и по отношение на цените, и по отношение на броя сделки”, посочи тя.

По думите ѝ има повод за оптимизъм.

Според Стойчева трудно е да се срещнат интересите на продавачите и на купувачите, но „тук е ролята на брокерите".

„Те трябва да убедят продавачите, да ги консултират, че едва ли ще могат да постигнат невероятно високите цени, за които мечтаят, поясни Стойчева. – От друга страна той трябва да убеди продавачите, че в момента все пак има имоти на пазара, но има опасност имотите за продажба да се изчерпят.”

Тя е на мнение, че има достатъчно предлагане на жилища, „но има опасност да се изчерпят имотите за продажба“.

Стойчева е убедена, че новото строителство много ще помогне и хората, които искат да си закупят ново строителство, но те трябва да изчакат, защото чувствителен ръст на разрешителните имаше едва миналата година и се очаква скоро да излязат в по-голямо количество нови имоти.

По думите ѝ няма индикации за пренасищане на пазара на ново строителство.

Тя уточни, че винаги ще има купувачи на старо строителство, които предпочитат тухлени и панелни жилища, направени по БДС, които са с добре изградена инфраструктура.

Снежана Стойчева съветва клиентите винаги да се сключват договори с агенцията за недвижими имоти, за да знаят какво да очакват. 

Тя е категорична, че е заблуда продавачът на имот да се договори устно с няколко агенции на недвижими имоти и да получи бърза сделка на добра цена.

Каква е ролята на брокера на имоти и некоректните брокерски практики? За какво трябва да внимава клиентът при покупка на имот? Вижте повече от практичните съвети във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

7
rate up comment 19 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Все пак това не зависи ли от демографската ситуация и нуждите на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
prritko
преди 6 години
В друга статия тук пише "През второто тримесечие в столицата са въведени в експлоатация едва 4 нови сгради с 12 жилища в тях". Т.е. на година излизат няма 200 нови жилища за цяла София. Като се има пред вид, че някои седят с години празни, явно пазара на НИ продължава да си е на дъното, както е от балона насам. Седят си и апетитните парцели със старите къщи по центъра на София. И както е от години, има "ценоповишители", които вещаят огромно поскъпване. При положение, че намаляваме със 100-ина хиляди на година, не знам как ще свършат имотите и как ще им се вдигнат цените. Масата едвам смогва да си плати сметките, а инвеститорите бягат от България заради корупцията и безправието. Но всеки има правото да си мечтае ... :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 0
bvg
преди 6 години
Ми тва стана и в Лондон и в Ню Йорк и в цяла Европа и Австралия, ние тик сме година-2 назад, първо скочиха после спаднаха, потреблението продължава да е свито, защото голяма част от българите продължават дадават над 50% от доходите си за ипотеки, има демогравски срив, хората намаляват жилищата се увеличават, всеки си мисли ше купа, ше давам под наем и ше лежа, блаженни са вярващите, в новите сгради 50% от апартаментите са необитаеми, в старите блокове около 30%, ако блока не ми е топлофициран, някак си мога да давам по 5 лв на месец за стълбище, но по 600 лв на година на топлофикация да давам че правя завет на комшията ми идва в повече. Ше почнат да ги разпродават скоро, догодина ще е пика на покупките и после ше има яко реване, то си е закон тва на всеки 10 години си има криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
Lyudmil_Kemanov
преди 6 години
Тук следва да се има предвид и евентуалният конфликт на интереси на госпожата. Дали би излезнала с коменрар различен от "За Бога братя, купувайте" , като по този начин да дръпне чергата под краката си. Естествено е да искат да задържат положението на това ниво и да манипулират информацията с цел задържане. Едно знам, ако в кварталната бакалия започнат да говорят за сделки с дадена стока/имот, значи е времето тази стока/имот да се продава, а не да се купува!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 1
lozkhris
преди 6 години
Няма как да не излизат такива статии всеки божи месец.Дет се вика, гладна кокошка просо сънува. Цените ги надуха изкуствено миналата година и овцете зьаблеяха в един глас - аууу, давайте да купуваме, че пак ще стане като преди 10 години скъпо. Естествено, лихвите услужливо се свалиха и стадата се засилиха да теглят като изоглавени, та барем уцелят преди квадратът да стане 3000 евра, колко беше през 2006... Изключително вещата госпожа обаче забравя да спомене,че бум в кредитирането като през онея славни за брокерите времена няма да се случи, че свободните площи в София и в по-малка степен във Варна са много и "имотите за продажба да се изчерпят" е толкова възможно, колкото за по-малко от година цциганите да си променят манталитета и да тръгнат масово на училище...Спрете с глупостите.Ако нямате нужда - не купувайте нищо. Още година-две ще лъжат и след това цените отново ще паднат.Този пазар е само спекула и винаги ще е на подеми и спадове, като първото се подхранва от човешката глупост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
"Страх от балон винаги ще има" , но балон скоро не. Така ли да разбирам бъртвежите на госпожата? И не мога да разбера следното: защо ако купувам или продавам НИ, трябва да плащам комисионана на агенцията на насрещната страна? Пълни дивотии. Моят опит е: покупки и продажби, винаги досега, без брокер. Не виждам ползата от тях. Едни обикновени комисионери, които не знаят какво правят. Всички документи могат да бъдат изготвени от адвокат, без участие на брокер. А брокерите разполагат само с едни типови договори, които не вършат работа. Да ме извини госпожата, но за мен те са един "апендикс", който лесно може да бъде отстраняван при желание от страна на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 58 rate down comment 3
lefti
преди 6 години
"Има опасност имотите за продажба на пазара да се изчерпят". Абе, хора, вие кви хапчета друсате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още