IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР се отказа от отнемането на лиценза на ЕВН

Решението е взето на закрито заседание от 4 август, пълният текст на решението ще бъде публикуван по-късно, ако се установи, че няма защитена информация

16:40 | 08.08.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EVN</em></p>

Снимка: EVN

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е преустановила започнатата преди три години процедура по отнемане на лиценза на „ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД, става ясно от съобщение в сайта на регулатора.

От КЕВР поясняват, че решението е взето на закрито заседание, проведено на 4 август, а пълният текст на решението ще да бъде публикуван на интернет страницата след приключване на процедурата по установяване на наличие на защитена по закон информация. 

Припомняме, че процедурата по отнемане на лиценза всъщност беше срещу трите електроразпределителни дружества и стартира преди три години. 

Старият състав на тогава наричащия се ДКЕВР регулатор трябваше да прецени дали да започне процедура за отнемане на лиценз на базата на одитите по дейността по електроразпределение, представени в края на май 2014 година. В докладите тогава бяха открити почти 3 хил. нарушения на трите дружества. В изслушване пред парламентарна комисия през 2015 г. тогавашният председател на ДКЕВР Светла Тодорова посочи, че част от тях са незначителни.

Според регулатора "ЕВН България Електроснабдяване" и "Енерго-про продажби" извършват прихващане на свои вземания с насрещно задължение към Националната електрическа компания, като по този начин нарушават разпоредби на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия.

"ЧЕЗ Електро България" АД пък задържало плащания към НЕК, като поставяло условия за удовлетворяване на направени разходи за задължения към обществото, свързани с изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени.

ДКЕВР е поискала от дружествата да прекратят тази практика и е провела няколко заседания по казуса. На базата на проверките енергийният регулатор връчи три наказателни постановления, всяко на стойност от 1 млн. лева. Трите дружества са обжалвали постановленията, като по две от делата - на EVN България и Енерго Про, на първа инстанция в районен съд санкцията е потвърдена и делото се разглежда на втора инстанция пред административен съд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lubenmark
преди 6 години
КЕВР - Българският еничарин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още