IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли към балон пазарът на имоти в Германия?

Централната банка смята, че "светофарът мига в жълто", но рискът от корекция е малък заради ниското ниво на задлъжнялост на домакинствата

11:01 | 22.08.17 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Грит Хилдебранд е купилa мечтаната си къща близо до германския град Росток преди две години, като е платилa 10% над офертната цена в наддаването. Тя вече се радва, че процесът по покупка на имот е зад гърба й и вече не търси на „нагорещения“ пазар в страната. Откакто е купила имота, цените в града са се увеличили с 11%.

Пазарът на жилища в Германия в момента принадлежи на продавачите и те го знаят. Според Deutsche Bank AG през последните 7 години цените в големите градове се увеличават с 60%, а в Мюнхен на практика се удвояват. В резултат на ръста на цените домовете в 127 града са надценени с 30% през миналата година, изчислява правителството, предава Bloomberg

Пак според правителството обаче рискът от корекция е малък заради ниското ниво на задлъжнялост на домакинствата.

Перспективите за формирането на балон на пазара на имоти в Германия подтикна правителството на Ангела Меркел да предприеме превантивни действия на фона на подготовката за националните избори през следващия месец. Берлин е сред водещите критици на политиката на ниски лихви в еврозоната, която подкрепя ръста на цените на имотите.

През юни правителството даде на финансовия регулатор повече правомощия да се намесва, ако цените на жилищата достигнат неустойчиви нива.

"Само по себе си повишаването на цените не е достатъчно, за да се създаде балон“, коментира Майкъл Войгтланген, експерт от Института за икономически изследвания в Кьолн. "Имаме стабилен ипотечен пазар с стабилни съотношения на собствения капитал и сравнително умерени нива на жилищно строителство", допълва той.

Нещо повече, купувачите на жилища в Германия са склонни да държат имотите си в продължение на години, вместо да ги продават спекулативно, за да избегнат плащането на данъка върху спекулативните продажби. Това прави пазара по-устойчив на спадове, каквито бяха наблюдавани в Ирландия и Испания след финансовата криза.

"Едва ли някой купува апартаменти с очакванията, че ще може да ги продаде скоро след това за много повече пари", посочва Матиас Пинк, директор германски изследвания в консултантската компания Savills Plc.

Цените на имотите в Германия отчитат 31% ръст за петте години до края на второто тримесечие на 2017 г., показват данни, събрани от Асоциацията на германските банки Pfandbrief или VDA. Купувачите в момента се възползват от рекордно ниските лихвени проценти и нарастващите доходи, за да купят в държава, в която хората традиционно предпочитат да живеят под наем.

Очакванията са през следващите години цените на имотите да продължат да се увеличават, коментира главният изпълнителен директор на Deutsche Wohnen AG Майкъл Зан. Централната банка обаче поне засега не вижда причини за тревога. "В момента в Германия няма балон в областта на недвижимите имоти, който сериозно застрашава финансовата стабилност", казва членът на борда на директорите на Bundesbank Андреас Домбрет. Той обаче предупреждава, че „светофарът мига в жълто“.

Сигурно има признаци, че бумът на недвижимите имоти в някои германски градове може да се е променил. Във Франкфурт, Дюселдорф и Щутгарт жилищните наеми вече не се увеличават, което предполага, че може да се забави и ръста на продажните цени, коментира Юрген Михаел Шик, президент на Германската асоциация за недвижими имоти (IVD).

"Днешните наеми са индикатор за цените на утрешния ден", казва той. „Германия догонваше други пазари от 2010 г. насам, но този процес вече свърши“, смята той.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 6 години
Не само в Германия. Пазарът отива към 2007-2008, все едно никой не си взел поуката от тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 6 години
Грешка в бързината. Благодаря за корекцията, оправено е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
"Грит Хилдебранд е купил мечтаната си къща близо до германския град Росток преди две години, като е платил 10% над офертната цена в наддаването. Тя вече се радва, че процесът по покупка на имот е зад гърба й ..."Четейки това , човек има точно такова усещане ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
Не сме използвали Google в случая. Поздрав и приятен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Mи от Гугъл преводача толкоз ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
power grid
преди 6 години
Oт тая дришня някой да разбра колк струват имотите в Германия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още