IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите от Англия и Германия с най-голям интерес да се завърнат в страната

Трайна тенденция към завръщането обратно в България на висококвалифицирани кадри с опит зад граница отчитат от форум "Кариера в България"

14:16 | 05.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Кариера в България</em></p>

Снимка: Кариера в България

На 5 септември 2017 година в София се състоя десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина – „Кариера в България“, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“.

Форумът е първото събитие у нас под изключителния патронаж на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ, като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

Посетители на форум „Кариера в България“ по държави, 2008-2017 година

„Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазарът на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри“, казва Мариела Станулова от организаторите на форума. „Нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.“

За 10 години организаторите отчитат трайна тенденция на българите, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.  От всички участници, посетили форума в периода 2009-2017 г., средно 58% вече са се били върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
1500 ходят на сбирките, половината я се върнат - я не. В същото време 50 000 годишно си напускат страната ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
kirilstaikov
преди 6 години
Доста сериозни фирми се усетиха навреме и предложиха европейски заплати на завърнали се специалисти .За останалите в бъдеще ще имат доста проблеми с намирането на квалифицирани кадри .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още