IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менюто на градовете на бъдещето

Силно повишеното търсене на месо и млечни продукти вади на преден план въпроса за намирането на високопротеинови алтернативи, които не замърсяват природата

22:06 | 06.09.17 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сочни лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа може скоро да изкушават заклетите месоядци, преглеждащи менютата на ресторантите в най-големите градове по света, тъй като производителите на храни проучват нови начини за изхранване на бързо растящото население, пише Ройтерс.

Хората в развиващите се страни се стичат масово в градовете и силно повишеното търсене на месо и млечни продукти ще извади на преден план въпроса за намирането на високопротеинови алтернативи, които не замърсяват сериозно околната среда, посочват експерти.

Храната на бъдещето, на фона на нашето задълбочаващо се урбанизиране, ще продължи да бъде месото, но няма да е месо, което е продукт на индустриализираното животновъдство, казва Брус Фридрих, изпълнителен директор на вашингтонския институт Good Food.

Това ще бъде месо, направено от растения и ще бъде месо, отгледано в заводи без фермери и кланици, допълни Фрийдрих, който изчислява, че традиционното месо ще изчезне в страните с високи доходи до 2050 г.

Други прогнозират, че буболечки и високопротеинови водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето наред с риба, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е необходим скок с 50% на селскостопанското производство, за да се изхранва близо 10-милиардното население към 2050 г. и това на фона на щетите, които климатичните промени нанасят. При това положение по-очевидното решение може би е намаляване на калориите и животинските протеини в хранителния режим на богатите хора, увеличаване на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.

Около 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни, посочва ФАО. Освен това животновъдството използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.

Да бъдем добри с животните

Няколко компании се надпреварват в разработването на технология, която може драстично да намали цената на т.нар. "култивирано" или "чисто" месо, което е отгледано от клетки, взети от живи животни.

Те казват, че в крайна сметка би могло да се произвежда в градски "пивоварни", като ще струва по-малко от истинското месо и ще се използва 99% по-малко земя.

Любителите на месото след няколко години ще могат да избират между традиционното месо, което включва страдание на животните, и месо без страдание на животните, което е 100% процента месо и наподобява структурата, вкуса и външния вид на месото, казва Ярон Богин, главен изпълнителен директор на израелската компания Modern Agriculture Foundation.

На други места стартъпите използват "клетъчното селско стопанство", за да разработват производство на яйца, мляко и риба без животинско участие.

Компанията от Сан Франциско Hampton Creek иска да достави първия продукт от чисто месо на потребителите догодина, но според наблюдатели от сектора и други компании огромните технологични и регулаторни спънки означават, че ще бъдат нужни поне пет години този вид храна да се предлага в скъпите ресторанти и десетилетие, за да стигне до масовия потребител.

Ще бъдете в състояние да създавате храна, която можете да съхранявате и транспортирате лесно, казва Идо Савир, главен изпълнителен директор на израелската компания SuperMeat, чието култивирано пилешко месо ще бъде кашер и халал. Технологията ще помогне да се изхранват хората в развиващите се страни, които сега почти не консумират месо или се хранят нискокачествено, допълни той.

Големите производители на пазара за месо, възлизащ на 750 милиарда долара, също търсят алтернативи. Водещият американски производител Tyson Foods е заделил фонд от 150 милиона долара за разработването на евтини, алтернативни източници на протеини и инвестира в компанията Beyond Meat за месо, произвеждано от растения.

Същевременно Бил Гейтс, Ричард Брансън и гигантът в суровините Cargill инвестираха в калифорнийската Memphis Meats, която разработва "чисто" пилешко, говеждо и свинско.

Последна актуализация: 00:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 6 години
само че ти бъркаш кафява с нерафинирана. нерафиниранта е каъо кал. стои на топка и е леко влажна. тази кафявата на кристали е почти същата като прозрачната. маркетингов трик. затова говоря за рафинирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 17 rate down comment 0
khao
преди 6 години
заядката ми дойде щото някак си остава с впечатление че като кажеш рафинирана, един вид се внушава че кафявата е по различна, а тя не е. ... иначе вредното както и с всяко друго вещество е в количеството... даже и от плодове може да предобриш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 3
deant
преди 6 години
В рафинирата захар - рази на кристалите или пудра захарт НЯМА нищо полезно. Единственото, което може да се каже, че е добро е че е свързана с отделянето на хормона на щастието, което пък води до пристрастяване. Човешкия организъм може да живее абсолютно нормално (дори и по-дълго) ако изобщо не ползва познатата ни захар. Това, което е бзвредна захар е тази, която се приема с пресните плодове. Можеш да прочетеш много по въпроса, нямам намерение да пиша статия под статията - аз не съм писател, но съм проучил въпроса доста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 3
khao
преди 6 години
мише, аз не се храня! Аз ВИ храня ! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 3
khao
преди 6 години
кво за нея ?Не съм се връщал скоро към оная статия. захарта е много важен продукт и без нея не може! :):) неуки са мишето, нобела и още 2-*** 3ма, но не всички, ако си ме чел внимателно често се съгласявам с другите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 4
deant
преди 6 години
теб специално те чакаме да ни просветлиш за захарта, след като ни смяташ за неуки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Я обади ти с какво се храниш , че като те чета , направо се плаша какви ли ги ядеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 5
khao
преди 6 години
ае бе *** скапан, измисли нещо оригинално :):) или по тихо че докато говориш от устата ти изпадат мъдa :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
По приказките им да познаеш с какво се хранят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Уешкото го ядеш ти , евридей ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още