IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Peugeot също се запътва към своя Дизелгейт

Новият собственик на Opel обаче отрича обвиненията

17:30 | 08.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френският автомобилен концерн PSA вероятно е снабдил 2 млн. автомобила със софтуер за манипулация на вредните газове. Френската агенция DGCCRF е установила в рамките на проверката си в производителя на коли с марките Peugeot и Citroen подозрителен софтуер, пише в петък всекидневникът Le Monde.

Засегнатите автомобили са били пуснати на пазара между септември 2009 г. и септември 2015 г.

Новината мигновено повлия на борсата, където акциите на компанията загубиха над 4 на сто от стойността си. Говорител на компанията отрече обвиненията, като поясни, че PSA не вгражда лъжлив софтуер, а само адекватни технологии.

Компанията не преследва „лъжлива стратегия“ и спазва законите във всички страни, в които е представена. Концернът никога не е снабдявал автомобилите си със софтуер, който да разпознава тестове на вредните емисии и да включва чистенето, което иначе е неактивно, поясняват още от френската компания. Прави впечатление обаче, че според DGCCRF засегнатите коли са се продавали до септември 2015 г. - моментът, в който избухна скандалът във VW.

Още през февруари PSA стана четвъртият концерн от бранша след Volkswagen, Renault и Fiat Chrysler, който събуди подозрението на властите. Разследващите проверяват дали софтуерите за обработване на газовете не са преработени така, че да спазват законовите стандарти само при тестове, а в нормално движение да са изключени.

PSA неколкократно заяви, че нивата на замърсяване при нея са в рамките на закона. Прокуратурата в Париж обаче стартира през април разследвания, за да провери дали подозренията са основателни. Причината за проверката бяха новите разкрития във Volkswagen, като френските органи решиха да разширят разследванията си и над други производители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 6 години
Западняците се загрижили за софтуера на нови коли... Тук се маха хардуера и на никой не му дреме... Какви четириколесни димки имаме по пътищата на родината, ехей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още