IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мохамед Ел-Ериан: Фед е изправен пред труден път

Оттеглянето на Стенли Фишер отваря огромна празнина и за централните банки, и икономическата политика като цяло, коментира съветникът в Allianz

21:12 | 08.09.17 г. 1
<p>
	<em>Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ е изправен пред труден път с по-ниска от очакваното инфлация и вакантни места в комисията по парична политика. Това коментира Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Това са много сложни времена за Фед”, каза Ел-Ериан в интервю за телевизия Bloomberg. “И сега те действат с по-малко хора в екипа отколкото би им се искало”, допълва той.

Според източници на Bloomberg Белият дом обмисля дали да остави Джанет Йелън още един мандат начело на Фед и взема предвид още поне шестима души, подходящи за поста. Президентът Доналд Тръмп може да запълни четири от общо седем места за управители във Фед, след като зам.-председателят Стенли Фишер изненадващо обяви, че се оттегля през октомври.

Оттеглянето на Фишер отваря „огромна празнина не само за Фед, но за централните банки и икономическата политика като цяло“, коментира Ел-Ериан.

Фишер е оказал влияние на поколения икономисти: от бившия председател на Фед Бен Бернанке до Марио Драги. Той е преподавал в Масчузетския технологичен институт, а между 2005 и 2013 г. оглавяваше централната банка на Израел.

Той е известен със здравата си преценка и има изключителни междуличностни умения. Много е трудно да се намери тази комбинация в един човек. Така че когато този човек реши да напусне, Фед и икономическата общност като цяло губя нещо“, смята Мохамед Ел-Ериан.

Фишер и Ел-Ериан са работили в Международния валутен фонд през 90-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bertram
преди 6 години
на Фишер не му се занимава с пуяка Тръмп иначе като нищо биха го издигнали за заместник на Йелън, но човекът явно е преценил накъде отиват нещата и не иска да го запомнят с лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още