IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Технологичният сектор да премине на руски софтуер, ако иска държавни поръчки

Според президента в някои държавни институции не могат да работят с компании, ползващи чуждестранен софтуер, защото това е риск за националната киберсигурност

21:50 | 08.09.17 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руските технологични компании ще загубят държавни поръчки, ако не преминат на използване на "домашен", т.е. разработен в Русия софтуер, предупреди днес президентът Владимир Путин, цитиран от Ройтерс. 

Путин обърна внимание, че в някои сфери държавните институции не могат да работят с компании, използващи чуждестранен софтуер, защото това представлява риск за националната киберсигурност. "С оглед на сигурността, има неща, които са критично важни за държавата, за поддържането на нормалното функциониране на живота в някои сектори и региони", каза Путин на среща с руски технологични производители. "И ако вие продължите да внасяте хардуер и софтуер в такива количества, то в определени области държавата неизбежно ще ви каже: Вижте, ние не можем да купим това, защото някой някъде ще натисне едно копче и всичко тук ще се срине", допълни президентът. "Така че имайте това предвид", предупредил той. 

Ройтерс припомня, че руските държавни институции постепенно преминават на използване на родни технологии като част от усилията на Кремъл да съкрати вноса. Тези действия се засилиха, след като западните държави наложиха санкции на Русия заради анексирането от нея на украинския Кримски полуостров през 2014 г. Много частни фирми в Русия обаче все още използват предимно вносни технологии. 

Много длъжностни лица от екипа на Путин твърдят, че Русия трябва да затегне своята киберсигурност, за да се защитава от атаки, предприети от чуждестранни разузнавателни агенции. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Пето
преди 6 години
Руснаците винаги са имали големи мозъци...които изтичат на Запад при първа възможност.Работих в американска компания която имаше и руски отдел, постепенно всички руснаци си извадиха паспорти и днес са на Запад...Говоря за поне 20 отлични програмисти. Нито един не остана в Русия.Такаче, Путин за да задържа тези хора - трябва да има държава където хората се чувстват добре като цяло и сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 6 години
Има качествен руски софтуер, ако не говорим за ширпотребата, имат много добри вертикални решения за интегриране. Въобще не подценявайте възможностите на руснаците, да сега изглеждат силно изостанали технологично, но индивидуалния потенциал там е на високо ниво. Сега изглежат, като голям лошо организиран колектив, но в критични ситуации са много ефективни, работил съм с руснаци и знам от опит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
то не че ти каза нещо смислено ... или следваш съвета си ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 6 години
това някакъв нестандартен намек че пари за държавни поръчки няма ли е ? :):)от тетриса насам няма качествен руски софтуер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 23
Стоян Петров
преди 6 години
Блее Владимир Шаломов, че му опропастили държавицата със санкции. Хилари всички я забравиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 6 години
Момчета не се карайте! Над 80% от софтуера по света е индийски. Това е не защото някой ги кара да го правят, а си има обикновена икономическа логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 24
Jazabel
преди 6 години
Защо да създаваш хакерски софтуер за Русия , водката е по- евтина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 12
michaelis12
преди 6 години
нали нон стоп блеете, че руските хакери са хакнали на Хитлерица тоалетната чиния, ееее кат са толкоз добри какво му е на руския софтуер ?!? Ако не са добри то тогава нищо не са хакнали .... ааа я кажи колко БЪЛГАРСКИ софтуер имеме ние над зад тая блока ?! .... кенефф, педдал само сергии за кебабчета мое прайм и чалга куррветини да изнасяме нищо друго, че и американците им "били дали" кво са им дали ве педдал ?!? че половината програмисти са руснаци дет са прайли всичките "американски софтуери" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 8
julian12
преди 6 години
По-добре си мълчи за софтуера и компютрите, така изглеждаш по- умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 27
Sakamano
преди 6 години
И друг път съм ти казвал, че можеш да използваш галено име за мъж само ако с него сте в интимни отношения. Колкото до руския софтуер - не съм голям фен на руснаците, но смятам, че софтуерните им специалисти са недооценени. Освен кракерите. Тъй като руския ми е доста по-добър от английския, винаги когато имам проблем, първо търся решение в руски форуми и обикновено го намирам. Страна в която има такива специалисти би трябвало да създава технологии, а не да ги краде. Но при изолационистката политика която води кремълския гном, това едва ли ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още