IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната провокация на Анкара

Турското правителство предупреждава местните туристи, които пътуват за Германия, че страната е опасна

09:14 | 12.09.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Всъщност последната провокация от Анкара изобщо не е смешна. Ердоган съвсем не се шегува: според него Германия е опасна и турските граждани трябва да бъдат предупредени за тази опасност.

В същото време все повече бежанци от Турция подават молби за политическо убежище в Германия. След опита за преврат в Турция миналата година много граждани на тази страна се надяват да получат убежище в Германия. Само през юли бяха подадени повече от 600 молби за убежище, а за последните две години броят им се е увеличил тройно, пише в свой анализ за Deutsche Welle Оливер Залет.

Откакто се надигна бежанската криза, в Германия десният популизъм става все по-популярен. Партията „Алтернатива за Германия” вероятно ще влезе в новия Бундестаг – така за пръв път след Втората световна война крайната десница ще бъде представена в парламента. Александър Гауланд, който е неин водещ кандидат, наскоро дори предложи Германия да се освободи от Айдан Йозогуз, правителствената пълномощничка по миграцията, и „да я изпрати в Анадола" (Йозогуз е от турски произход). Прокуратурата разследва случая по подозрение в разпалване на етническа омраза. Това обаче изобщо не снижава подкрепата за „Алтернатива за Германия”, която на изборите за Бундестаг може да се превърне дори в трета политическа сила в страната.

Ясно е към кого се прицелва Ердоган със своето послание за „опасната" Германия: към милионите турски избиратели, които никога през живота си не са стъпвали в Германия, а и не възнамеряват да го направят. Неговият интерес е насочен към вътрешната политика, той се обръща към своите привърженици. Властелинът в Анкара иска едновременно да покаже сила и да демонстрира пред Германия новото си самочувствие. Той вече веднъж стори същото по време на агитацията за референдума в Турция, който промени конституцията и разшири пълномощията му. Сега Ердоган се възползва от предизборната борба в Германия и от предложението на Меркел и на Шулц да бъдат спрени европреговорите с Турция, за да ескалира допълнително напрежението.

В официалното съобщение на турското правителство се казва още, че турските граждани „трябва да стоят настрана от предизборните мероприятия на политическите партии" и да избягват онези места, където се провеждат митинги и демонстрации „на терористични организации, които германските власти поддържат или търпят". 

Ердоган твърди, че Германия привлича много привърженици на забранената Кюрдска работническа партия ПКК. Това обвинение не е ново, а правителството в Берлин дори не оспорва фактите. Службата за защита на конституцията (германското контраразузнаване) определя ПКК като „най-мощната чуждестранна екстремистка организация в Германия". Според Ердоган, Германия не взимала достатъчно сериозни мерки срещу ПКК и дори давала закрила на терористи. Това обвинение е съвсем безпочвено. Тази партия е забранена в Германия още от 1993 г., наказуемо е дори да се излагат на публично място портрети на лидера на ПКК Йоджалан. Само през миналата година в Германия бяха заведени 4500 наказателни процедури срещу членове и симпатизанти на ПКК. Така че забранената кюрдска партия едва ли представлява заплаха за турските туристи в Германия.

Германия изобщо не бива да се стряска от посланието на Ердоган. То е поредната му провокация срещу една страна, която зачита принципите на правовата държава. И идва от страна, която често пъти бива обвинявана в произвол.

Всъщност предупреждението към турските туристи, пътуващи за Германия, е просто ответна мярка след предупреждението, което Берлин отправи към германските туристи, посещаващи Турция. В позицията на германското външно министерство по въпроса изрично се посочва, че „все повече германски граждани стават жертва на произволни арести" в Турция. Преди няколко дни германо-турският журналист Дениз Юджел „отпразнува" 44-ия си рожден ден зад решетките в Турция. А в понеделник дойде новината, че в Истанбул е било арестувано едно германско семейство. И няма никакви признаци, че турските власти възнамеряват да спазват процедурите на правовата държава.

С поредната си провокация Ердоган може би ще спечели точки у дома. Но тя едва ли ще отклони вниманието на неговите партньори в чужбина от все по-масовото нарушаване на човешките права в Турция.

Все още много държави в ЕС не са съгласни да се прекратят преговорите за еврочленство на Турция. Но следващата провокация положително вече чука на вратата. И най-добре е германското правителство да тълкува предупреждението на Ердоган към туристите по единствения правилен начин: като вътрешнополитическа маневра за отклоняване на вниманието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 6 години
намали тревицата... кви военни действия кви чудеса ви се привиждат не мога да си обесня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
крас
преди 6 години
Китай и САЩ ще решават проблемите си в ЮЖНОКИТАЙСКО МОРЕ. В НАШАТА геогравска зона позиционирането е друго. Турция въоръжена с руски ракети С 400, срещу някакъв разпадащ се ЕС.Прекия сблъсък ще е ТУРЦИЯ - ГЪРЦИЯ, а терена ще е КИПЪР и островите около Гърция. Да не забравяме, че ГЪРЦИЯ е натовска държава с най голям МОРСКИ ФЛОТ Всъшност това ще е КРАЯТ на НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Ердоган и Путин срещу Меркел и Макарон! Ами Тръмп?..Ами китайските инвестиции в Солунското пристанище???...как се вписва тая комбинация на интереси?...тогава идва ББ и казва ШАХ с пешката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
крас
преди 6 години
ПРОБЛЕМА Е, че не ТЕ на НЕГО , а ТОЙ на ТЯХ може да налага санкции. За да избегне БОСФОРА ЕС прави този байпас с железниците свързващи ГРЪЦКИТЕ с БЪЛГАРСКИТЕ пристанища. СБЛЪСЪКА ЗА КИПЪР и газта му е неизбежен. Със сигурност на страната на ЕРДОГАН ще бъде и др. Путин. ВОЙНАТА МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ ЗА КИПЪР Е НЕИЗБЕЖНА!НИЕ ЩЕ СМЕ ЧАСТ ОТ НЕЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Насоящата статия , както и ЖП ТРАСЕТО заобикалящо БОСФОРА и свързващо ГРЪЦКИТЕ с БЪЛГАРСКИТЕ пристанища , ясно очертават ПОЗИЦИОНИРАНЕТО ни в КОНФЛИКТА ЗА КИПЪРСКАТА ГАЗ в който страни са ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ. Засега нещата са само в процес на ПОЗИЦИОНИРАНЕ, но утре може да стигнат и до ДЕЙСТВИЯ И ПРИ ТОВА НЕ КАКВИ ДА Е , А ВОЕННИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Що не му налагат санкции на тоя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още