IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF-ът върху SOFIX е продал акции на Неохим в петък, връща си ги на същата цена

Акциите ще бъдат върнати с обратна сделка на извънборсов пазар

13:14 | 12.09.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Борсово търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е продал голямо количество акции на Неохим АД на регулиран пазар в петък (8 септември) във времето между двете обявления на БФБ – София за новия състав на индекса SOFIX. Това обявиха от самия Фонд в официално съобщение. С първото съобщение Неохим беше извадено от състава на индекса, а с второто – върнато.

В съобщението се посочва, че след второто обявление на борсата, от което стана ясно, че тази акция остава в индекса, управляващото дружество на фонда Експат Асет Мениджмънт ЕАД е започнало активни разговори с участници в тези операции, както и с БФБ – София.

"Доволни сме да съобщим, че в унисон с професионалните стандарти успяхме да постигнем споразумение за връщане на акциите на Неохим АД на същата цена, на която бяха продадени в петък. С това интересът на инвеститорите в Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е защитен и интегритетът на пазара е запазен", обявиха от дружеството.

Във форума на Investor.bg Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, създал борсово търгувания фонд, потвърди, че количеството акции ще бъде върнато чрез обратна сделка на извънрегулиран пазар.

Сега една от най-обсъжданите теми е кой е насрещната страна по сделките от петък.

"Интересно как се завихриха предположения с определен нюанс.Не, нито са били пенсионни фондове, нито шуробаджанащина. Нямаме информация борсата да компенсира някого, няма и причина за това. Просто с брокера на насрещната страна (не знаем коя е) си стиснахме ръцете колегиално да ни върнат акциите на същата цена, защото се получи нелепа ситуация. Така пострадали и разсърдени няма. Във футбола, ако футболист е контузен, другият отбор изкарва топката в тъч. След малко другите им я връщат. Найс. Ние сме удовлетворени от този спортсменски жест, инвеститорите във фонда също. Вие?", коментира Николай Василев във форума.

Още в петък Investor.bg потърси за коментар Василев. На въпрос ETF-ът ли стои зад сделките с Неохим преди обяд в петък, Василев отказа да даде конкретен отговор тогава. „Четем новините и мълчим“, заяви той, като допълни, че ще следи случващото се в следващите часове и дни. На уточняващ въпрос възможно ли е сделка да бъде развалена, Василев каза, че „не е чувал никъде по света това да се случва“.

Към 7 септември Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF притежава 17 749 акции на Неохим на стойност 922 948 лв. В петък имаше сделки за 12 480 акции на дружеството, като още тогава се обсъждаше вероятността част от тях да са от тези 17 749 на ETF-а.

В структурата на портфейла на Фонда към 11 септември се вижда, че техният брой не се е променил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
NikolayVassilev
преди 6 години
Сделките не бяха развалени, а имаше нови обратни сделки на същите цени.Така си получихме акциите обратно.Поздрави, Н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Предполагам, че развалянето на сделките е било възможно, защото още са били в сетълмент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
Dimov
преди 6 години
А на мен не ми стана ясно, защо ЕТФ-а е продавал изобщо такова количество при все, че трябва да следват индекса точно. Това не е индекс върху Софикс. След 18-ти трябва да започва да преструктурира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
Zhasmina Ivanova
преди 6 години
Очевидно сме говорили с брокерите, а не с крайните клиенти.Жасмина ИвановаРиск мениджър"Експат Асет Мениджмънт" ЕАД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
Toranaga
преди 6 години
Как може да не знае, кой е , а в саъщото време да си стискат ръцете??!!! Найс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още