IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произнася се... "ten"

iPhone X не e точно eXcelent, но въпреки това впечатлява с радикалните промени. Акциите на Apple са нагоре с 39% от началото на годината

22:21 | 12.09.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Тим Кук закри събитието на ръководения от него концерн така, както го започна – с думи за Стив Джобс. Този, който някога каза, че начинът да покажеш на света своето възприятие, е да създадеш за него нещо прекрасно. „Стив би бил горд с нас“, каза Тим Кук с доволна усмивка и покани гостите в новата зала да минат в помещението за тест на новите устройства.

Иначе Apple влезе в новото Коледно тримесечие с най-голямото обновление на iPhone от три години насам. Във вторник компанията представи новия модел iPhone X (произнася се "десет", ten на англ. б. ред.), при който екранът изпълва основната предна страна, а скенерът за пръстов отпечатък е заместен от лицево разпознаване.

Кук представи устройството със следните думи: "През последното десетилетие ние създаваме иновации след иновации, което ни връща към този момент, когато ние можем да създадем устройства, които са далеч по-интелигентни, много по-способни и далеч по-креативни от всякога".

Екранът е с диагонал от 5,8 инча – по-голям от текущия плюс Plus, се побира в същото пространство, което е едва малко по-голямо от сегашния "малък" iPhone 7. Но и други доставчици на смартфони правят екрани повече без периферия. Проекти в тази насока, наред с другото, представиха китайският Xiaomi, световният лидер на пазара Samsung и стартъпа на създателя на Android Анди Рубин Essential.  

При новия iPhone X липсва бутонът Home, а един от начините за неговото отключване е жест в долната част на екрана. Скенерът за пръстови отпечатъци липсва, вместо него се използва технология за разпознаване на лицето Face ID. 

Дизайнът е същият, който е познат от многобройните изтичания на информация – стоманени страни на корпуса, предният и заден панел са от същото закалено стъкло като при iPhone 8.   

iPhone X разполага с двойна основна камера, като единият сензор е с резолюция 12 МР и апертура F/1,8, а вторият е също 12 МР, но телефото с апертура F/2,4. И двата сензора са с оптична стабилизация на изображението.

Разпознаването на лица работи доста бързо -  леко обръщане към iPhone X е достатъчно за отключването му.  

Техническите предпоставки за FaceID представляват 4 сензора на предната част на телефона. Към тях спадат инфрачервен сензор, който трябва да разпознае лицето на потребителя и с помощта на камера и алгоритми да създаде снимка, както и друг сензор, който се грижи за това функцията да работи и на тъмно, както и при силна слънчева светлина. „FaceID се учи кой си ти и как се променяш“, казва маркетинг директорът Еди Кю.

Apple представи и нова функция -  Animoji, която представлява създаването на анимирани емоджита. За разпознаването на човешките лица се използва машинно обучение и невронен енджин в чипа А11 Bionic, който може да извършва 600 млрд. операции в секунда. Данните не се изпращат никъде, защото всичко се обработва в самото устройство.

 Батерията на новия iPhone X ще издържа с два часа повече, отколкото тази на iPhone 7.

iPhone X с 64 GB вградена памет ще струва 999 долара. Има и по-скъпи версии.. 

Компанията от Купертино представи и iPhone 8 и iPhone 8 Plus - устройства, които ще имат изключително важно значение за стратегията на Apple до края на 2017 г., защото влизат в директна конкуренция с най-добрите модели, които работят с Android.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus не предлагат толкова много подобрения, както iPhone X, но се очаква именно те да се превърнат в най-продаваните модели от новата генерация на Apple.

Корпусът на джаджите е изграден от закалено стъкло и, очаквано, предпазва от прах и вода. iPhone 8 е оборудван с нова версия на популярния Retina HD дисплей, който е с големина от 4,7 инча при стандартния модел и 5,5 инча при iPhone 8 Plus.   

IPhone 8 и iPhone 8 Plus работят с новия A11 Bionic процесор, който е базиран на 64-битов чип дизайн и включва 4,3 млрд. транзистора.  

Двете устройства са оборудвани с ново поколение 12-мегапикселови камери, които допускат с до 83% повече светлина и консумират по-малко енергия от обективите на iPhone 7. Това са и първите смартфони на компанията от Купертино, които имат двойна камера на гърба, която поддържа и оптична стабилизация на изображенията. Камерите могат да снимат 4K видео с 60 кадъра в секунда и Slow-Mo s 240fps при Full HD резолюция.

iPhone 8 и iPhone 8 Plus поддържат безжично зареждане, но с допълнителен аксесоар. Двата смартфона са оптимизирани за добавена реалност и Apple вече работи с партньори, за да ускори навлизането на повече добавена реалност за тях.

Смартфоните оперират с iOS 11 и ще се продават в конфигурации с 256 GB вградена памет.

iPhone 8 ще се продава в три различни цвята: Silver, Space Gray и Gold Finish. Официалната цена на базовата версия на iPhone 8 е 699 долара, a по-големият модел ще струва 799 долара.

Предварителните поръчки стартират на 15 септември, а реални продажби започват от 22 октомври. Двете устройства ще са налични и във версии с 256 GB памет.

Много анализатори смятат, че обявяването на пазара с новите модели iPhone ще предизвика "супер цикъл" на продажбите, подобен на този, който изпрати акциите на Apple на върхови нива преди три години, пише Bloomberg.

Инвеститорите се надяват, че подобрените камери и възможностите за 3D наблюдение, интегрирани в новите модели, ще доведат до отложено търсене, наблюдавано през 2014, когато представянето и пускането на пазара на iPhone 6 тласна цената на акциите на Apple нагоре.

Представянето на акциите на технологичния гигант изпревари ръста на Nasdaq Composite Index с 9,5% през следващите два месеца от пускането на iPhone 6.

Акциите на Apple поскъпнаха с 39% от началото на годината, а таргетът за средна цена предполага ръст от 8,6% през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
Що се отнася до батерията - те не издават никога конкретна спецификация за обема милиамперчасове,----ето за това ще си останат измислена марка за балъци ... как може да криеш ключови технически данни ? нещо което конкуренцията ти НЕ прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 6 години
.... Слънчака и последващо ступване?----с отпечатък ако не са ти счупили и ръчичките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
ar2r
преди 6 години
И с Мерцедес, и с Tрабант можеш да се придвижиш от точка А до точка Б. Замисляте ли се колко ясно Ви чува другата страна при разговорите с Вашия Шайоми? Замисляли ли сте се за политиките относно екологията на Шайоми (това е човешко и корпоративно ЗАДЪЛЖЕНИЕ)? Дали на Шайоми им остават пари за екология? Говорите за това "че не желаете да Ви се чете личната кореспонденция" - сигурен ли сте в това с Вашия смaртфон, който има X процеси на бекграунд, които са със звучни имена (Google keyboard и тн.)? A ако го загубите - сигурен ли сте че няма как да се източи (оха)? Кой води тази технология напред, и кой копира от нея - от самото начало (iPhone original- 2007)? Вие инвестирате в плагиатството или в напредък? Говорите за батерия, пак се връщам на темата за Мерцедеса - колко би изхарчил той от точка А до точка Б с 250? Колко точно спестихте, при положение, че очите са затворени за останалото? За колко ще се разделите с това Редми (щом външният свят не Ви интересува) - след 1г. = 4S(2011)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Странно, това за едната карта. И аз преди 5г. не съм си мислел, че след време ще ми трябват 2 карти, но ето че е така, а като гледам колегите това е масова практика. Една служебна и една лична, защото никой не обича да му ровят из личната кореспонденция. Сега телефоните масово са с по 2 карти, е като не броим iPhone-ите. Между другото и втората карта дърпа от батерията.А това с 2-та часа повече, не звучи сериозно, когато както казах има телефони които човек ги зарежда по 2 пъти в седмицата, вместо всяка вечер и то струват много по-малко пари.Иначе иновациите са добри, но са малко абстрактни. Може би ще привлекат младите, но човек който ползва телефона за работа и говорене, едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Boicho Popov
преди 6 години
По отношение на втора сим карта - доколкото познавам индустрията, Apple никога няма да пуснат подобна възможност. Що се отнася до батерията - те не издават никога конкретна спецификация за обема милиамперчасове, но казаха, че батерията на новия X модел ще издържа с 2 часа повече от iPhone 7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Perun
преди 6 години
Дано този път да са сложили малко по-добра батерия, че не е работа да се зарежда всяка вечер.Аз имам и друг въпрос, дали най-после са намерили място за втора сим карта? Това беше основната причина да се откажа от iPhone преди 2г., беше ми писнало да нося 2 телефона, че и да ги зареждам почти всяка вечер. Сега съм на телефон с 2 карти и батерия която трае около 3-4 дни с цялото говорене и ръчкане, Redmi Note 4, ползвам го от пролетта. С радост бих се върнал на iPhone, ако знам как са за батерията и двете карти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Не намерих и дума относно едно от най-важните неща които обикновено търсе в един телефон, колко време издържа батерията? То дори не се каза колко му е голяма батериятаа.Иначе FaceID може би е добре като идея, ама кво праим ако временно си поизменим фейса след някоя запивка на Слънчака и последващо ступване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
Boyan Asenov
преди 6 години
няма и от какво да си впечатлен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
simbad12
преди 6 години
Анимирани емоджита... :D не се впечатлих
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още