IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK: Amazon трябва да доплати 250 млн. евро на Люксембург

Почти три четвърти от приходите на компанията не са били обложени с данък, твърди Маргрете Вестагер

13:32 | 04.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Eврокомисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Eврокомисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) нареди на американския технологичен концерн Amazon да доплати на Люксембург данъчни задължения в размер на 250 млн. евро заради нелегални данъчни облекчения, предава Ройтерс. Люксембург е предоставил на онлайн концерна незаконни предимства, които се оценяват на тази сума, съобщи в сряда институцията.

Това е забранено според правилата на ЕС, тъй като би предоставило на Amazon непозволени конкурентни предимства и да плаща много по-ниски данъци, отколкото други компании. Сега Люксембург трябва да възстанови незаконната помощ от дружеството. 

Съгласно правилата на ЕС за държавната помощ на отделните фирми се забраняват целеви данъчни предимства. Решението на Комисията слага край на близо тригодишно разследване. Акцентът на разследването бе върху това дали Amazon е била несправедливо облагодетелствана от законопроекта за данъците на Люксембург от 2003 г. 

По това време централата на Amazon бе в Люксембург и централизирано облагаше приходите си в тази страна. Междувременно компанията промени практиката си. От 2015 г. интернет концернът облага приходите си в други, отделни европейски страни, включително Германия и Италия.

В подобен случай ЕК вече призова Ирландия да изиска от Apple до 13 млрд. евро. Засега Ирландия се противи и отнесе случая до Съда на Европейските общности - най-висшият съд на ЕС. ЕК междувременно днес заведе дело срещу Дъблин в Съда на ЕС заради казуса.

Данъчните решения се използват за потвърждение на размера на бъдещите данъчни сметки на компаниите. ЕС подозира, че някои споразумения може да са облагодетелствали определени фирми за сметка на други, което би било незаконно според европейското законодателство.  

През последните месеци обхватът на данъчното разследване в рамките на ЕС се разшири неколкократно, което бе изтълкувано като знак за неговия висок политически приоритет въпреки опасенията относно ролята на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за подкрепата на няколко подобни сделки, когато бе премиер на Люксембург. Във времената на строги икономии за голяма част от държавите членки на ЕС правителствата са нетърпеливи да се справят с укриването и неплащането на данъци, за да заздравят финансите си и да покажат на данъкоплатците, че богатите мултинационални компании плащат своя справедлив данъчен дял, коментира WSJ.

"Почти три четвърти от приходите на Amazon не са били обложени с данък", каза еврокомисарят по защита на конкуренцията Маргрете Вестагер. По този начин групата е можела значително да намали данъците върху продажбите си в Европа.

Amazon отхвърли твърденията: „Ние вярваме, че Amazon не е получила специално отношение от Люксембург и сме плащали данъците си в пълно съответствие с правото на Люксембург и международното данъчно право", коментира компанията.

Освен Apple, ЕК санкционира още и Fiat и Starbucks за данъчни облекчения, които компаниите са получили от Холандия. Водят се аналогични дела за решения в подкрепа на McDonald`s

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivancholak
преди 6 години
ами да глоби Лююксембург, що да глобява амазон??аз изречението: "Люксембург е предоставил на онлайн концерна незаконни предимства," , го разбирам че Люксембург е нарушил закона а не амазон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Ти май грам не стопляш, чугуне. Същото като с Ирландия - значи аз или Пешо, като си отворим фирма в Ирландия или Люксембург ще трябва да плащаме 15% процента данък печалба примерно. Ама Амазон или Епъл, понеже са бедни фирмички, ще плащат по 1-2% или 0.01%. Много плщеш по ЕС, ама не стопляш, че точно тука те ти пазят ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
abdul
преди 6 години
Все едно да кажеш, че не е честно софтуерни ИТ компании да произвеждат софтуер в БГ и да го продават в европа :-))Или пък телефонните разговори да се вдигат от тук и пряко да застрашават благосъстоянието на норвежки или датски колцентрове..Ами така е.. нали искахте европейски съюз. Имате го. Сега понеже не можем да го интегрираме, ще го диференцираме - ще диференцираме данъчните ставки, ще диференцираме глобите, заплатите по времето на престой в съответната държава, наеми, услуги и т.н.А как се контролира това? Ще наемем армия от контролиращ административен персонал? Хмм...ЕС отива в канала. Възстановяват се и се създават нови държави, нови икономически зони. Контрола от Брюксел отива там където реално винаги е бил - на терен. Хората по места ще избират как да живеят, а не Брюксел или столицата. Това е реалността.Сега амазон ще го глобят, но утре (всъщност днес) вече всеки ще е "амазон", хей така.. с по една интернет "сергийка", в която продава продукти от целия интернет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още