IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Русия води хакерска кампания срещу мобилни телефони на военни от НАТО

Според източници на изданието целта е придобиване на оперативна информация, както и оценка на числеността на формированията

21:27 | 04.10.17 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия е открила нов боен фронт с НАТО, като атакува смартфони на войници от алианса, съобщава днес Wall Street Journal, като се позовава на западни военни източници.

Според изданието войници, офицери и правителствени представители от Организацията на Северноатлантическия договор твърдят, че Русия води кампания за проникване в смартфони на военния персонал.

Целта според тях е придобиване на оперативна информация, оценка на числеността на формированията, а също и сплашване на потребителите на устройствата. Характерът на кампанията свидетелства за координация на държавно ниво и няма съмнение, че тя е дело на Русия, казват източниците.

По думите им в операцията се използват дронове с усъвършенствана апаратура за електронно наблюдение, която е почти недостъпна за цивилни лица.

Мишена на кампанията са служещите в батальоните на НАТО, разположени тази година в Полша и балтийските републики.

Сред атакуваните е подполковникът от армията на САЩ Кристофър Льорьо, поел през юли командването на натовската база в Полша. По думите му хакер с руски IP адрес се опитал да пробие двойната защита на паролата за неговия смартфон, а телефоните и профилите във Facebook на шестима от подчинените му също били хакнати.

Разследване в Естония е установило, продължава Wall Street Journal, че с помощта на портативна телефонна антена руските служби са придобивали достъп до телефоните в района на военна база. При намесата се теглела или изтривала информация от личните мобилни устройства с цел тормоз или сплашване, казват западни представители.

Източник, близък до НАТО, разказва, че в Латвия към един американски войник, готвещ се за участие в спортна проява, са доближил човек, който между другото споменал детайли за личния му живот и информация за негови роднини. Подобен случай имало и с американски войник, докато пътувал във влак в Полша. И двамата войници са убедени, че са имали работа с руски агент, пише Wall Street Journal.

Вестникът цитира Кийр Жил, сътрудник към програмата за Русия и Евразия към "Чатъм хаус", според когото Русия винаги се е стремяла да атакува служители от НАТО с разузнавателни цели, но "подобна кампания за тормоз и сплашване няма прецеденти в последно време".

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Петроффф, той Захарченко ако имаше 100милки кеш, вече щеше да е в Киев с танковете :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
наистина тия от ЦРУ през последните 10г. са или някви стажанти и студенти или пълни тиквениици, старите кучета навремето какви агенти намираха и кви преврати праеха ехеееее, са не могат един преврат (пример в Турция) да напраят и един руски агент не моат намерат кат хората ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
Захарченко няма такъв бизнес, от който да изсмуче 100 000 000 $.Там се води война - за тия които са неграмотни и невежи...И, ако още скачаш, що не кажеш, от кой бизнес с печалба от 100 000 000 000 $ са взети тия 100 000 000 $ ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
ЦРУ-то през туитъра търси агенти с руски език - много са го закъсали тия да ти кажа. Не могат да разбират врага :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
много ясно че треа да се разпарчатоса тая гадна организацийка и после Монката Паси дет ни набута там & Co ше треа да ходaт да въртат вувузели на околовръстното щот приключваме с Еврогеййтлантизма .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
0pk
преди 6 години
Те щото до сега не са се сетили, че могат да водят кибершпионаж и сега ги е яд, че някой друг го прилага :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
markov
преди 6 години
хаха тия параноята яко ги тресе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
До стената и Калашников .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 6 години
Като са толкова отворени ***, да слушкат собствените си служби. Наясно ли си че в апартамента на сестрата на полковник Захарченко откриха 100 000 000 $. Един тон в банкноти от по 100 долара, у човека който трябваше да се бори с корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
И защо не ?! Не е морално ли ? Каквото почукало такова отговорило ...ако руски военни части са рзположени в Мексико , сигур ше получават СМСи със розички и сърчица ...аиде стига *** пропаганда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още