IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България отчита един от най-слабите ръстове на заетостта в ЕС за тримесечието

ЕС продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа, отчете Европейската комисия

15:08 | 05.10.17 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) продължава стабилно да върви по пътя към повишаване на трудовата заетост и на растежа. Това обяви Европейската комисия в последния си тримесечен преглед на заетостта и социалното развитие в Европа.

Трудовата заетост в ЕС продължава да расте със стабилни темпове в почти всички държави членки. През второто тримесечие на 2017 г. заетостта е нараснала с 1,5% в ЕС и с 1,6% в еврозоната в сравнение със същия период през 2016 г.

В ЕС и в еврозоната има 3,5 милиона и съответно 2,4 милиона повече наети на работа хора в сравнение с миналата година. Това означава, че понастоящем в ЕС работа имат 235,4 милиона души. Това е най-високото равнище, регистрирано някога. В сравнение с третото тримесечие на 2014 г. това представлява 8 милиона и 5,6 милиона повече заети лица съответно в ЕС и в еврозоната.

От нарастването на трудовата заетост в ЕС през последните четири години се възползва най-вече по-младото поколение. Въпреки че в ЕС младежката безработица е все още прекалено висока, делът ѝ намалява стабилно и по-бързо, отколкото този на общата безработица: сега този дял възлиза на 16,9%, което е равнище, по-ниско от това през 2008 г.

Що се отнася до България, ръстът на заетостта за второто тримесечие е 0,9%, с което страната ни отбелязва леко забавяне спрямо първите три месеца на годината. Нивото тогава е било от 1,2%. Повишението е едно от най-слабите в ЕС на тримесечна база, като преди нас е единствено Финландия. Естония, Румъния, Латвия и Хърватска са със спад на заетостта.

Това означава, че броят на заетите през вторите три месеца на 2017 г. в България са се увеличили с 32 хил. души на годишна база. Единственият сектор, който отчита спад на заетостта, е земеделието - от 3200 души. Младежката безработица също намалява, макар че все още остава висока на равнище от 13,5% - с 5,1 пр.п. по-малко на годишна база.

Интересното е, че България е на предните места по няколко показателя. Заедно с Прибалтийските страни и Румъния тя отчита най-големи ръстове (над 8%) на номинално заплащане на служител, като за България то е от 9,9%.

Вследствие на това България, Чехия, Унгария, Литва и Румъния са и страните, които продължават да отчитат силни повишения на номиналните разходи за единица труд, като този ръст за България е съответно от 6,5%. Реалното заплащане на служител също се повишава остро заради ръста на производителността в България, Чехия, Литва и Румъния.

Други данни относно трудовия пазар потвърждават подобреното състояние на икономиката на ЕС.

Делът на безработицата в ЕС и в еврозоната продължава стабилно да намалява от средата на 2013 г. насам в почти всички държави членки. През август 2017 г. той се понижава до 7,6% в ЕС и до 9,1% в еврозоната, което е годишно намаление от 0,9 процентни пункта и за двата случая. Регистрираният през август 2017 г. процент е най-ниският в ЕС от ноември 2008 г. насам. 

Безработицата в България за тримесечието също намалява, достигайки ниво от 6,0%. За сравнение през първото тримесечие тя е бил 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
понеже така виждате заплащането на собственика за това никога няма да имате повече от двама трима отчаяни работници колкото до колегата математик винаги мога да се поправя тоест по 460 е равно на 1380 и да не мисли че е толкова умен защото имаме много математици като Паси Плевналиев също и химици Хампарцумян но да не ги изреждам че са много и те ще ни ОПРАВЯТ икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
deant
преди 6 години
Няма спор, че 460 е малко. Да сложим заплтата на работника да бъде сума Х. Шефа/собственика на фирмата трябва да получава Х+50 лв ли? Малко няма логика в тези разсъждения. Нали се сещаш, че никой няма да се хване да поддържа фирма със всичките нерви и негативи от това за да му остават 800 лв месечно за него накрая. Собственика на фирмата е зает 24/7 със фирмата си, а това са нерви, които няма да се възстановят никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Ти по принцип доста си се объркал... :lol: Бегай бързо от България...! Lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ем значи трябва веднагически на секундата да удвоят еврофондовете за България. Тя европечатницата не бива да работи само за Германия, Франция, Испания и Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 6 години
ти една проста сметка си объркал, иначе компетентно мнение изказваш ... хахахаха, такава ни е цялата работа... най големите некадърници са най устати ! :) колко е 3 по 460 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
справедлив1
преди 6 години
извинете аз съм се объркал средната заплата даже е 1236 лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
справедлив1
преди 6 години
В България една фирма за пример 1 шефа е Иванов заместник неговата жена Иванова има трима работника те получават по 460лв Иванов получава 3000лв Иванова 2000лв общо фирмата има заплати 5980лвделено на 5 равно на 1190лв средна заплата ето това е в България даже и в държавните предприятия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ivan.r
преди 6 години
Слаб ръст на заетостта, висок ръст на средните доходи, спад на младежката безработица?Две хипотези1.Пълна заетост + етнически профил на безработицата2.Нарастваща заетост в сивата икономика на младите хора, които по принцип биха свалили средните доходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още