IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair "клекна" пред пилотите си

В писмо до пилотите Майкъл О‘Лийри обещава бонуси, договори, съобразени с местните условия, и реални почивни дни

10:29 | 06.10.17 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изпадналата в тежка криза авиокомпания Ryanair е обещала в четвъртък на пилотите си значителни подобрения на заплащането и условията, заявявайки, че ще задмине заплатите, плащани от конкурентите, и ще подобри сигурността на работните места, се посочва в писмо до пилотите, с което Ройтерс разполага.

Ирландската авиокомпания – най-голямата в Европа по брой на пътниците – обяви през последните седмици отмяна на хиляди полети, заявявайки, че няма достатъчно пилоти в режим на готовност, за да гарантира безпроблемното изпълнение на графика си.

Ходът предизвика гнева на клиентите на компанията и вълна от негативни медийни реакции в Европа.

Профсъюзите заявиха, че през последните месеци значителен брой пилоти са напуснали Ryanair заради по-сигурни договори, по-добро заплащане и по-добри условия в конкурентни авиолинии. 

През седмицата Белгия и Италия заявиха, че ще съдят авиокомпанията, като я обвиняват в непрофесионално поведение покрай отмяната на полети. 

Миналата седмица Ryanair заяви, че твърденията за недостиг на пилоти са неверни, допълвайки, че по-малко от 260 от 4200 пилота са напуснали засега тази година, а компанията е в процес на наемане на още 650.

В четвъртък главният изпълнителен директор Майкъл ОЛийри е изпратил писмо от три страници към пилотите, обещавайки „значителни подобрения на разписанията ви, заплащането ви, базата ви, договорите ви и напредъка в кариерата през следващите 12 месеца“.

В писмото се казва, че компанията ще „бие“ по заплащане и сигурност на работното място други оператори на самолети Boeing, като Jet2 и Norwegian Air Shuttle.

Той повтаря обещанието си да увеличи заплащането на пилотите с между 5000 и 10 000 евро годишно на четири ключови бази и да договори увеличения с пилотите от други бази. Той обещава и бонус за лоялност между 6 хил. и 12 хил. евро за пилоти, които ще са все още в компанията след 12 месеца.

Той добавя и ново предложение, според което договорите трябва да съответстват на местните условия, когато те са различни от ирландските, по които работят всички пилоти на Rynair.

Промените в разписанията означават, че „почивните ви дни наистина ще са за почивка“, добавя той.

Условията отговарят на исканията, отправени в писмо от пилотите от няколко от 86-те бази на Ryanair миналия месец. Макар че компанията не признава профсъюзи, пилотите използват социалните мрежи, за да се организират през последните месеци. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Ivel
преди 6 години
Тия от Райъна са голями ***, не плащат компенсации за забавени полети, по-добре да фалират, рисковано е да се лети с такива компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Личи си генерацията възпитана от шоуто на Слави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
"Надупи" казваш по приляга за заглавие ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
ivancholak
преди 6 години
Сериозна (уж) медия като инвестор не пише в заглавията си "клекна" Викторийке...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Toranaga
преди 6 години
Браво на пилотите!!!! Така се бори човек за интересите си. Англосаксонските робски виждания се пречупват като не контрактираш - теглиш му една, докато не приеме нормални условия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още