IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анке ден Оуден: България мисли все повече за дигитализацията

Защитата на данните е главното предизвикателство пред дигитализиращия се бизнес в Европа, твърди генералният мениджър на Microsoft за ЦИЕ

09:15 | 08.10.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

“България мисли все повече и повече за информационни технологии и дигитализация, включително и самото правителство”, коментира в обзорното технологично предаване UpDate по Bloomberg TV Bulgaria Анке ден Оуден, генерален мениджър на Microsoft за Централна и Източна Европа.

Американската компания е стартирала няколко добре развиващи се проекта в страната, включително такъв за граничен контрол. Той е свързан с поставянето на специални камери за сигурност по границите, като във връзка с този проект фирмата работи с правителството.

“Икономиката на България мисли все повече за това как да се модернизира и да бъде част от цялото потребление на данни, което ще е важно в бъдещ план”, категорична е Анке ден Оуден.

По думите ѝ в страната и на Балканите като цяло има голям потенциал за развитие, макар че все още не настигаме Западна Европа по дигитализация на бизнеса.

“Ако обърнете внимание на статистиките на Европейския съюз, в България само 9% от потреблението на услуги се случва през облака. Средното ниво в Европейския съюз е 21%. Ако излезем извън Европейския съюз, във Великобритания например е 30%. Имаме много работа за вършене. Има голям потенциал, ако погледем от този ъгъл и помислим как можем да се насочим натам и да достигнем средните стойности”, посочва Ден Оуден.

Според нея защитата на данните остава най-голямото предизвикателство пред бизнеса в ерата на дигитализацията, ето защо и България ще трябва да започне да мисли по-активно в тази посока, най-вече благодарение на Общия регламент за защита на данните в Европейския съюз. Самият бизнес пък ще трябва да се съобразява с повече регулации в тази сфера и това няма да е лесна крачка за него.

Повече по темата може да научите от видеото:

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
cido
преди 6 години
Радвайте се, но има ли страна в света, която да не мисли за това?!?!Важното е да се действа, но нашенската мафия няма такива знания и не разбира, че и от дигитализацията може да се крадне значително....Затова не се надявайте много, само мъничко. Когато се променят условията, тогава....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
bbconsult
преди 6 години
Радвам се да чуя, че в България все повече и повече се говори за дигитализацията. Най-важното е и бизнесът в България да я приеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 6 години
Навремето направихме ЦИФРОВИЗАЦИЯ на съобщителната система. Сега гла воците ще правят дигитализация. Кво ли ще е туй?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още