IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежкият крал предупреди: Иде краят на златната ера

Силният ръст на петролния бизнес вече е в миналото, поясни 80-годишният монарх

10:28 | 10.10.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кралица Соня и крал Харалд V. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кралица Соня и крал Харалд V. Снимка: Архив Ройтерс

Кралят на Норвегия Харалд V смята, че златната ера за икономиката на страната му е в миналото.

„Последните десет години бяха златният ни период. Важни икономически тенденции ни облагодетелстваха. Но тези тенденции сега се обръщат“, заяви той по време на първото заседание на норвежкия парламент (Storting) след изборите през септември, цитиран от DPA.

Силният ръст на петролния бизнес вече е в миналото, поясни 80-годишният монарх. По думите му в последните месеци приходите спадат силно, а освен това застаряващото население на страната означавало по-ниски данъчни приходи и по-високи разходи за пенсионно осигуряване. 

Норвегия разполага с големи петролни и газови резерви, но икономически е силно зависима и от добива на фосилни ресурси. Затова част от приходите се влагат като вид застраховка в държавен фонд. 

Фондът бе създаден през 1998 г., за да се съхраняват в него приходите на страната от петрол и газ за бъдещите поколения. Стойността му сега е 2,7 пъти повече от брутния вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а първоначалните прогнози бяха, че стойността му ще бъде 1,3 пъти от БВП през 20-те години на века. В средата на септември за първи път той мина границата от 1 трлн. долара. 

В разгара на петролната криза държавният инвестиционен фонд започна да прилага по-агресивна стратегия за управление на портфейла си, като започна да се насочва към придобиване на по-големи дялове в компании и увеличаване на инвестициите си в имоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
крас
преди 6 години
А защо сте инвестирали в "дялове в компании" и "имоти"??ЗОЩЕ НЕ ИНВЕСТИРАХТЕ ВЪВ ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО НА НАЦИЯТА И СЪЗДАВАНЕ НА МЛАДО ПОКОЛЕНИЕ , КОЕТО ДА ПОЕМЕ ЩАФЕТА ОТ "застаряващите"?ЗАЩО Е ТОЗИ ВАКУУМ В ПОКОЛЕНИЯТА?Сега ще се налага да внасяте мургавелковци които идват при вас не за да поддържат икономиката, а за СОЦИАЛА който получават като имигранти.КЪСНО Е КРАЛЮ.МАНДАЛОТО ХЛОПНА. СПЕЧЕЛИХА ТЕЗИ НАЦИИ КОИТО ИНВЕСТИРАХА В ЧОВЕШКИЯ МАТЕРИАЛ , А НЕ В ИМОТИ , АКЦИИ И ТЕМ ПОДОБНИ ГЛЕЗОТИИ. Но не се притеснявайте. Има и по зле от вас. Ние сме пример за такива "ИНВЕСТИЦИИ" в строителство на НОВИ ЖИЛИЩА , при катастрофално ОБЕЗКЪРВЯВАНЕ НА НАЦИЯТА от качествен генетичен материал. Майка ни е жална , на нас , на вас и на всички повервали в ИНВЕСТИЦИОННАТА ПОЛИТИКА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЕЛИТ!ХАК ДА НИ Е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 11
bbconsult
преди 6 години
NORGE - Still THE BEST.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още