IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Юрий Гагарин" продава част от имот в София две години след покупката

Продажната цена е 7,883 млн. лв. за сграда със застроена площ от 3 575 кв. м

10:51 | 18.10.17 г. 4
<p>
	<em>Сателитна снимка на кръстовището на бул. &quot;Копенхаген&quot; и бул. &quot;Проф. Цветан Лазаров&quot;. Източник: Google Earth Pro</em></p>

Сателитна снимка на кръстовището на бул. "Копенхаген" и бул. "Проф. Цветан Лазаров". Източник: Google Earth Pro

Съветът на директорите на "Юрий Гагарин" АД е решил да продаде сграда със застроена площ от 3 575 кв. м в район "Искър" в София за сумата от 7,883 млн. лв., съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Предназначението на сградата е складова база. Сградата е част от урегулирания поземлен имот с обща площ 15 646 кв. м, закупен през 2015 г. с цел реализация на инвестиционен проект на "Юрий Гагарин", като първоначално се предвиждаше да се използва за междинна логистична база на дружеството.

От дружеството съобщават, че продажбата на част от регулирания поземлен имот е обоснована от промените в конюнктурата на пазара, изискващи адекватни и ефективни решения относно използваната от дружеството логистична база.

Не е уточнено каква е разгънатата застроена площ на сградата и какво друго има в имота освен тази сграда.

През 2016 г. Investor.bg писа, че имотът е купен срещу около 17 млн. лв. Теренът е с площ 15 646 кв. м (със сграда) в столичния квартал „Дружба“ 2. Имотът се намира на кръстовището на бул. „Проф. Цветан Лазаров“ и бул. „Копенхаген“.

Тогава сделката е породила съмнения у акционери за това, дали е икономически изгодна и затова е била обект на дискусия на общо събрание на акционерите. Акционерът Цветан Славов Бонев е поискал пояснения за икономическата полза от сделката за имота в София и за закупените 7 линии за производство за филтри, а пълномощникът на ПОД „Алианц България“ Константин Василев Проданов е посочил, че според пенсионната компания цената на придобиване е над пазарната за подобни имоти. 

След покупката на имота за около 17 млн. лв. и продажбата на сградата за около 8 млн. лв., остава въпросът какво остава в имота и струва ли то 9 млн. лв.

Investor.bg погледна кръстовището на бул. "Копенхаген" и бул. "Проф. Цветан Лазаров" през Google Earth Pro, на което има два по-големи имота. Единият е с площ около 7 хил. кв. м, а другият - около 16 хил. кв. м. Възможно е вторият да е на "Юрий Гагарин", защото в него има сграда с площ около 4 хил. кв. м. Освен посочената сграда наоколо има зелени площи и паркинги. 

Акциите на "Юрий Гагарин" АД поскъпват с 24,37% в последните 12 месеца до 39,799 лв. за брой и 40 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
vale1
преди 6 години
Знам какво пише ,но като го гледах вчера не можах да докарам квадратурата на парцела до 15646 кв.м. и затова питам .Другото ,което ми направи впечатление във вчерашното обявление е последното му изречение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 6 години
http://***.rohe-***.com/contacts.htmlЕто кои са ROHE и кой е адресът им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 6 години
не влиза. другия имот има отделен вход и пише ROHE и други неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vale1
преди 6 години
Този " Друг имот " от снимката влиза ли в имота от 16000 кв.м. за който споменавате ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още