IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Андрю Баум: Пазарът на имоти изостава от новите технологии

Прозрачност на пазара, перспективи за ръст и спазване на законите са факторите за превръщане на България в атрактивна инвестиционна дестинация, заяви експертът

11:36 | 25.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Национално сдружение Недвижими имоти</em></p>

Снимка: Национално сдружение Недвижими имоти

Проф. Андрю Баум е експерт по недвижими имоти и автор на проучвания и книги в тази област. Името му е свързано с ръководни позиции и консултации в CBRE, Prudential, Newcore Capital Management, Oxford University и Henley Business School - Reading University, Великобритания. 

Проф. Баум е ключов гост лектор на Четвъртия професионален празник на брокерите и агентите на недвижими имоти „Inspire to Higher“, който събира на едно място в София на 27 октомври експертите в сектора.

По време на събитието проф. Баум ще коментира въпроса как технологиите завземат недвижимите имоти и бизнесите, свързани с тях, какви финансови промени се очакват в цяла Европа и как това ще окаже влияние на местните пазари на недвижими имоти. Потърсихме го с няколко въпроса по темата.

- Проф. Баум, достатъчно бързо ли се развива пазарът на недвижими имоти, за да е в крачка с новите технологии?

- Не – хората, които работят в сектора на недвижимите имоти, са консервативни, а сделките с имоти включват големи суми пари, поради което инвеститорите и купувачите на жилище трябва да бъдат защитени. Това забавя иновациите.

- Кои са основните сфери, в които технологиите влияят все повече на пазара на имоти?

- В различни насоки са. Така например умните технологии влияят върху енергийната ефективност, а онлайн рекламата – върху споделената икономика (Airbnb например). Също и върху привличането на капитал и набирането на средства чрез групово финансиране (т. нар. краудфъндинг).

- Какви умения трябва да притежава един брокер на имоти, за да е уверен, че е запознат с последните технологични тенденции и няма да изостане?

- Той или тя трябва да разбира и да умее да ползва услуги, свързани с онлайн маркетинг и обяви, да е запознат с виртуалната и разширената реалност. Скоро идва и времето на умните договори, дигиталните подписи и блокчейн технологията. И все пак основното предимство ще останат уменията за комуникация и продажби.

- Как си представите подготовката и реализацията на една сделка с имот в бъдеще, да речем след 20 години? Ще се променят ли и по какъв начин основните начини за това?

- Блокчейн технологията ще улесни информационните регистри зад умните договори и регистрацията на сделки.

- Автор сте на книга със съвети за инвестиции в имоти в глобален мащаб. Има ли основни общо приложими насоки и стратегии, които бихте препоръчали на инвеститорите при вземането на решение за инвестиция в имот, независимо в кой край на света?

- Да – прочетете книгата или елате на моите лекции! Няма бърз отговор.

- Къде е България на световната и европейската карта като инвестиционна дестинация? Какви инвеститори смятате, че би могла да привлече?

- Глобалните инвеститори се фокусират върху големи пазари, което означава, че по-малките държави трябва да бъдат разглеждани като част от един регионален блок. В случая с България това е Централна и Югоизточна Европа. Този регион все още не е атрактивен, но много високите цени на други места в Европа в крайна сметка ще насочат капитала към него.

- Какво може да превърне България от развиващ се пазар в атрактивна инвестиционна дестинация? Какво спира инвеститорите?

- Прозрачност, перспективи за ръст, стабилна валута и спазване на законите. Ето какво пише в индекса за прозрачност на пазарите на имоти на консултантската компания JLL за 2016 година:

В Централна и Източна Европа продължават да се наблюдават значителни подобрения на прозрачността, като Полша си приближава до категорията „Силно прозрачен пазар“ и се позиционира сред ключовите страни от Западна Европа. Освен това България, Словения и Сърбия са сред петте страни, постигнали най-силно подобрение в тазгодишното проучване в световен мащаб. Напредъкът в качеството и честотата на оценките, както и по-яснте пазарни данни за пазарите в ЦИЕ допринасят за това подобрение.

Доклади като Барометъра на KPMG за кредитирането в сектора на имотите (Property Lending Barometer) подчертават растящата достъпност на данните за задълженията в региона с конкретен фокус върху пазарите в ЦИЕ.

- Какво спира инвеститорите?

- Валутният риск, корупцията, малкият размер, непрозрачността на пазарите.

- България е държава със силно отрицателни демографски тенденции - намаляване и застаряване на населението. Как очаквате това да се отрази на пазара на имоти в дългосрочен план?

- Не добре. Като цяло това е лоша новина, но е добра за нишови сектори от пазара на имоти като домовете за настаняване на възрастни хора, медицински центрове и пр. Това са сектори, които трябва да развивате.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 4
studioaa
преди 6 години
България е една от най-лошите инвестиционни дестинации за имоти. Погледнете само регистъра на ражданията едва 27 500 за първите 6 месеца на 2017. Кой ще ги купува тия имоти при положение, че едва половината от тези деца са българчета, а шведите нямат навика да купуват имот, а директно да го "превземат"? Няма как да се говори за пазар на имоти, при положение, че здравеопазване, инфраструктура, образование в тия тия райони няма. Колко *** трябва да си, за да купуваш в район без училища, детски градини, болници и дори без пътища и канализация като манастирски ливади??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още