IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци очакват фермерският пазар пред агроминистерството да стане постоянен

Проектът, по който е организиран седмичният пазар, приключва на 1 ноември

16:49 | 25.10.17 г.
<p>
	Ина, дъщеря на Стоян Симеонов - собственик на биоферма &bdquo;Софина&ldquo;. <em>Снимка: bioferma.org</em></p>

Ина, дъщеря на Стоян Симеонов - собственик на биоферма „Софина“. Снимка: bioferma.org

Собственици на малки стопанства искат фермерският пазар, който се провежда в София пред агроминистерството, да продължи и в бъдеще да отваря всяка сряда.

Седмичният пазар заработи в края на юни и вече е достатъчно известен сред работещите в съседните офиси и хората, които живеят в района на площад „Македония“. Близостта до жп гарата и многото минувачи също помагат за продажбите на фермерите.

Организатор е Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“, която спечели проект по Програма Европа 2017 на Столична община, в партньорство с район „Средец” и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Част от земеделците са получили вече подкрепа за развитието на фермите от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Сред биопроизводителите на пазара е създадената през 2010 година семейна ферма „Софина“.

„За разлика от производители, които твърдят че са „еко“, „чисти“ и „натурални“, ние имаме сертификат за биологично производство“, казва собственикът Стоян Симеонов. 

Преди години той е работил за голяма верига пицарии. Семейството му започва да произвежда зеленчуци на малко над един декар площ край гара Елин Пелин. Оказват се с излишък от зеленчуци, регистрират се като производители и след необходимия 2-годишен преход получават сертификат за биопродукция. 

Сега фермата предлага зеленуци, подправки, плодове и орехи. Стоян Симеонов разчита основно на директни продажби в интернет, но участва и на фермерските пазари.

„Тук хората могат да намерят по-различни плодове, зеленчуци и сирена. Ние искаме да бъде целогодишен. Пазарът не бива да се мести, защото има постоянни клиенти“, казва той.

Проектът по Програма Европа продължава до 1 ноември, но по думите му фермерите се надяват и след това да плащат наем на общината и пазарът да продължи. „Гледаме всичко да изглежда добре, а след пазара почистваме“, казва той.

Фермерите, които се събират пред земеделското министерство, предлагат още мляко и млечни продукти в мобилни витрини, яйца – кокоши и пъдпъдъчи, мед и пчелни продукти, сладка и плодови сокове, домашни наденици, вино, оцет и дори козметика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още