IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката между T-Mobile US и Sprint пропадна окончателно

Причината за провала е ненамирането на решение за контрола над бъдещата обща компания

11:26 | 05.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	T-Mobile US. Inc. и Sprint Corp. се отказват от&nbsp;<strong><a href="http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/t-mobile-us-otnovo-obmislia-slivane-sys-sprint-246950/" target="_blank">преговорите за сливане</a>. </strong><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

T-Mobile US. Inc. и Sprint Corp. се отказват от преговорите за сливане. Снимка: Ройтерс

T-Mobile US. Inc. и Sprint Corp. се отказват от преговорите за сливане, след като са се оказалки „неспособни да намерят взаимно приемливи условия", съобщиха двете компании в съвместно изявление в събота, цитирано от MarketWatch.

Softbank Group Corp., която контролира повече от 80% от акциите на Sprint, бе в преговори от месеци с компанията майка на T-Mobile Deutsche Telecom за сливането на двата мобилни оператора.

Перспективата за сливането на двете компании е „привлекателна" по много причини, включително стойността, която би се създала за акционерите, и ползите, които би донесло това на потребителите, казва Джон Легере, президент и главен изпълнителен директор на  T-Mobile US Inc. в изявлението на компанията. 

"Въпреки това през цялото време бяхме наясно, че сделка с когото и да било ще трябва да доведе до превъзходна дългосрочна стойност за акционерите на T-Mobile в сравнение с изключителната ни самостоятелна производителност и постижими резултати", каза Легере.

"Въпреки че не успяхме да постигнем споразумение за сливане на нашите компании, ние със сигурност признаваме ползите от мащаба чрез потенциалната комбинация", казва президентът и главният изпълнителен директор на Sprint и член на Борда на директорите на SoftBank Марсело Клори в изявление. "Ние обаче сме съгласни, че е най-добре да продължим сами".

Председателят на Sprint Масайоши Сон изглежда е отложил разговорите във вторник, но след това в четвъртък се появиха сопекулации, че компаниите се опитват да спасят потенциалната сделка, новина, която доведе до ръст на акциите на Sprint.

SoftBank се притеснява, че трябва да се откаже от контрола над Sprint, след като според други публикации от миналата седмица компанията търси потенциално сливане с CHTR Communications, Inc.. Спекулациите започнаха през септември заради потенциална сделка между Sprint и T-Mobile, след като Bloomberg съобщи за "неформалния контакт" между двете компании през май миналата година.

Wall Street Journal съобщи, че разговорите за сливането са се провалили, след като Сон, Клори и Тим Хьотгес, главен изпълнителен директор на Deutsche Teleko, са вечеряли в къщата на Сон в Токио в опит да приключат успешно сделката.  

През 2014 г. Deutsche Telekom бе пред сключване на споразумение за продажбата на дъщерната си компания T-Mobile US на Sprint, като според Bloomberg предложената цена би оценила T-Mobile US на повече от 32 млрд. долара. Една евентуална подобна продажба на T-Mobile би отвела Deutsche Telekom по стъпките на Vodafone Group, която продаде своя дял от 45% във Verizon Wireless за 130 млрд. долара през 2013 г. Разликата се крие в това, че Vodafone притежава активи в развиващи се пазари като Африка и Индия, докато Deutsche Telekom би останала напълно изложена на слабостите на европейските икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още