IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата планира специална месечна финансова помощ за трето дете

Намаляване на младежката емиграция и нова имиграционна политика са други мерки срещу демографската криза, каза Валери Симеонов

15:12 | 10.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За решаване на демографските проблеми на България правителството насочва усилия през следващите три и половина години към повишаване на раждаемостта, намаляване на младежката емиграция и подготовката на нова имиграционна политика. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос от страна на БСП относно политиката за решаване на демографските проблеми на страната. 

България е загубила 30% от населението си за близо 30 години, посочи народният представител Георги Гьоков в своето изказване, предава БТА.

В отговор вицепремиерът коментира, че се планира отпускане на помощ за раждане на трето дете, както и специална месечна финансова помощ на третото дете до навършване на пълнолетие.

Обмисля се предоставяне на безлихвени жилищни заеми за млади семейства, както и нисколихвени или безлихвени заеми на млади хора с висше образование, допълни Симеонов.

Друга мярка, която се обмисля, е отпускане на стипендии за млади хора в наши или чужди престижни университети, които поемат ангажимент да работят след завършването си в България.

Искаме нова система за подбор на имигранти, каза още Симеонов. По правило те трябва да са млади хора, нужни на страната специалисти, както и да са способни да се интегрират в България. Имигрантите от българската диаспора ще имат предимство да дойдат в страната, посочи вицепремиерът.

По думите му мерките ще бъдат прилагани комплексно, но за резултати ще може да се говори след десетина години.

Симеонов припомни, че правителство вече промени правилата за трудова мобилност, като улесни пребиваването на сезонно заетите чужденци от трети страни. Има и предложение за промени в правилата за получаване на "синя карта" за висококвалифицирани специалисти, които кандидатстват да работят в страната. Работи се и за промени в Закона за българската гражданство, като срокът за получаване на гражданство се предвижда да се намали до шест месеца.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 1
Императорът
преди 6 години
Подпомагане трябва да има само за ОБРАЗОВАНА РАЖДАЕМОСТ - хора, които имат поне средно образование, живеят в законни жилища, работят и плащат данъци !!! ИЛИ ще се вземе тая адекватна мярка, или държавата ни загива !!! Стига сте хрантутили само тия, за които: "социално слаб и трайно безработен" и: "самотна майка на N чаaвета е професия !!! Заради тях българският народ е най-бръзо изчезващият на света !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
Императорът
преди 6 години
Нали за да се роди третото, първо трябва да се излюпят първото и второто? Валерка - патриотче - ти от небето ли падаш, та не знаеш кои са тия, дето фабрикуват по три, шест, че и по девет - ама само за помощите, без после да се погрижат дори да научат да говорят членоразделно? Пак ли ще вземаш от джоба на работещия до изнемога Българин, дето се чуди как да отгледа адекватно едно дете, за да даваш на хъхрещите паpaзити? Затова ли над 300 000 отчаяни българи гласувахме за тебе, наглецо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още