IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla - "огнище на расистко поведение"

Над 100 афроамерикански служители обвиняват компанията в тежък и повсеместен тормоз

08:27 | 14.11.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производствената площадка на Tesla Inc. е „огнище на расистко поведение". Това твърдят повече от 100 афроамерикански служители в съдебно дело, в което твърдят, че чернокожите служители на производителя на електрически автомобили страдат от тежък и всепроникващ тормоз, предава Bloomberg.

Служителите искат да получат разрешение от съдията да заведат групово дело и настояват за неуточнени общи и наказателни парични обезщетения, както и заповед за Tesla да започне да прилага политики за предотвратяване и коригиране на тормоза.

"Въпреки че Tesla се откроява като водеща компания в челните редици на революцията на електрическите автомобили, стандартната оперативна процедура в завода в Tesla е дискриминация, а не спазване на гражданските права", заявиха служителите в иска, подаден в понеделник в калифорнийския съд на град Аламеда.

Tesla има около 33 000 служители в световен мащаб, но никога не е публикувала публично своя статистика за разнообразието на работната сила. Повече от 10 000 служители работят в единствения автомобилен монтажен завод във Фримънт, Калифорния, където профсъюзът United Auto Workers стартира кампания за убеждаване на работниците да се присъединят към съюза. По време на конферентния разговор с анализатори след последния тримесечен отчет на Tesla главният изпълнителен директор Илон Мъск призна, че наскоро компанията е уволнила около 700 работници заради ниска производителност.

Делото е подадено от името на Марк Вон, който е работил в завода във Фримънт от 23 април до 31 октомври. Вон твърди, че служители и надзорници редовно използват "дума, която започва с буквата Н" за него и други чернокожи колеги. Вон казва, че се е оплакал в писмена форма до отдела за човешките ресурси и Мъск и е съкратен в края на октомври, защото „не е имал положително отношение".

Tesla не е отговорила на изпратено по имейл искане за коментар.

Лари Орган, адвокат в Калифорнийската правозащитна група, заяви, че Вон се е свързал с него, след като адвокатската кантора е започнала да съди компанията от името на други афроамерикански служители, които се оплакват от расов тормоз през тази година.

Според иска Мъск е изпратил имейл до служителите на фабриката на компанията на 31 май.

„Част от това да не си огромен кретен, е да обмислиш как някой може да почувства, ако е част от исторически по-слабо представена група", пише Мъск в електронната си поща. „Понякога тези неща се случват неволно, в който случай трябва да се извините. Справедливо е, ако някой ви е надрънкал нещо, но искрено се извини, да бъдете дебелокож и да приемете това извинение“.

"Законът не изисква да бъдете дебелокож", казва Орган в интервю за Bloomberg в понеделник. „ Tesla не прави достатъчно, сякаш казва „спрете да бъдете политически коректни“. Когато имате разнообразна работна сила, трябва да предприемете мерки, за да сте сигурен, че всички се чувстват добре дошли на работното място“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
а тебе как все още не те е открил Мъск , ша та открадне барабар с компютъра ти ...такъв ценен фен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
KPetkov
преди 6 години
Прав си. Добре, че други се грижат прогресът да не спира, докато Тесла се мъчат с "производствения ад".https://***.trucks.com/2017/10/25/chanje-ryder-emotorwerks-electric-truck-distribution/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
lyusien
преди 6 години
Какво ли не правят конкурентите за да спрат възхода на Тесла -от фалшиви новини до расова дискриминация Едва ли ще успеят но създават проблеми и забавят човешки я прогрес Нищо ново под слънцето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Ей тая политкоректност затрива света. Няма по онеправдани от бели, хетеросексуални мъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още