IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичното късогледство на Тръмп пред Китай

Големите технологични компании в САЩ все още са световни лидери, но китайските им конкуренти бързо ги настигат, пише Едуард Лус

09:15 | 03.12.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди 60 години Русия шокира света, изстрелвайки изкуствения сателит Спутник. Тогава Доналд Тръмп е бил на 11 години. Това проявление на превъзходство разтърси Америка, карайки я да похарчи повече пари от СССР, за да създаде интернет и системата за глобално позициониране (GPS). Днешният момент тип Спутник изглежда заобиколи 71-годишния президент на САЩ, пише коментаторът на Financial Times Едуард Лус. Китай открито планира да доминира в изкуствения интелект до 2030 г., а Тръмп явно е твърде зает в Twitter, за да забележи това.

Въпреки това амбициите на Китай в изкуствения интелект налагат по-голяма дългосрочна заплаха пред сигурността на САЩ, отколкото ядрените напъни на Северна Корея. Няма нещо, което явно да спира Китай от целта му да прескочи САЩ.

„Който и да стане лидерът в изкуствения интелект, той ще и владетелят на света“, каза руският президент Владимир Путин наскоро. Малко преди това Китай обяви, че възнамерява да се изравни със САЩ до 2020 г. и да ги задмине до 2025 г., доминирайки в глобалния изкуствен интелект пет години по-късно. Водещите технолози в САЩ вярват, че амбициите на Китай са правдоподобни.

За разлика от Спутник сред действията на Китай няма такива, които биха довели до заплаха у дома. Но тенденциите се виждат ясно за тези, които се опитват да ги видят. Президентът Си Дзинпин обяви превъзходството на Китай в изкуствения интелект за стратегическа цел. Тръмп не е казвал нищо за амбициите на САЩ. Но предложенията му за бюджета го правят. Той иска да намали финансирането от бюджета за „интелигентни системи“ с 11%, а общите разходи за федерални проучвания и развитие с почти една пета. Бюджетът на НАСА също ще се свие.

В същото време Тръмп иска да намали наполовина входящите потоци от законни имигранти, което бе ударило способността на САЩ да наема най-блестящите учени. Би било много по-логично да им предложи зелени карти. Китайските студенти често печелят състезанията по кодиране на Google.

Може ли САЩ да победят въпреки късогледството на Тръмп? Възможно е. Големите американски технологични компании остават световни лидер. Но пропастта все повече се стеснява. Китай има две ключови предимства. Първото е, че по-голяма част от икономиката му е онлайн в сравнение със САЩ. 40% от глобалната електронна търговия се случва в Китай, основно чрез Alibaba, Tencent и Baidu – големите три китайски технологични компании. Способността им да манипулират огромни количества данни среща малко правни ограничения. В същото време мащабът им е обезсърчителен. Tencent задмина Facebook по пазарна капитализация. В някои сфери, например онлайн плащанията, лицевото разпознаване и гласовия софтуер, Китай вече изпреварва конкурентите си от Силициевата долина. Бързо наваксва и в автономните автомобили. Почти всички подобни технологии имат и военно приложение. Само си помислете за военните дронове.

Второ, частният сектор в Китай работи ръка за ръка с правителството. Това може и да не се харесва на групи като либертарианците, но хората имат къса памет. Точно както Дуайт Айзенхаур подпомогна възхода на Силициевата долина, така и Пекин субсидира лидерството на Китай в технологиите. Нещо повече, дигиталният сектор става все по-самостоятелен. С изключение на микропроцесорите, при които САЩ продължават да са лидер, по-голямата част о капацитета на Китай се произвежда у дома. Той става все по-малко уязвим към сътресения в глобалната верига на доставки. Ако избухне глобална търговска война, Китай може да излезе до голяма степен незасегнат с развитията си в изкуствения интелект. Това е и причината Китай да не допуска Google, Facebook, Twitter и други в пространство си.

Същото важи и за космическите технологии на Китай. Миналия уикенд Джон Хайтън, генералът, отговарящ за ядрените оръжия на САЩ, внесе смут, заявявайки, че ще се противопостави на „незаконна“ заповед на президента. Но той просто повтори написаното в правилата. По-застрашителни бяха коментарите му за големите скокове на Китай във военните технологии на 21-и век. Когато някой предположи, че китайската заплаха от космоса е толкова преувеличена, колкото т.нар. missile gap (убеждението, че САЩ изостават зад СССР при ракетите с голям обсег през Студената война – бел.ред.), генерал Хайтън казва: „Това, което виждам, са много агресивни [китайски и руски] действия за създаването на силова структура, която да противодейства на всички наши космически способности“.

Ако искате да разгледате приоритетите на една страна, погледнете бюджета ѝ. Основната амбиция на Тръмп е да намали корпоративната данъчна ставка в САЩ до 20%. По времето на Айзенхаур пределната данъчна ставка върху доходите е над 90%. Това не спира американската публична и частна изобретателност да излезе пред съветската. Днес САЩ са световният технологичен лидер. С Тръмп начело обаче утре нещата може да са доста по-различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 6 години
но не и ако питаш тукашните *** като петков и мишето :):) те си мислят че високите технологи са като баница, режеш и ядеш :):) китайците около 2040 сигурно ще почнат да дават нещо на света ако запазят сегашните нива на развитие... до тогава копиртани смартфони, *** и пласмаска се изчерпва всичко :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
Sakamano
преди 6 години
Чайниците още доста оризец има да изручат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Стефчо
преди 6 години
Статийката е пълен фейк - и дедо Господ да е начело на Америка Чайна ще ги отнесе като куцо пиле домат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Последният параграф ме изненада. При 90% данък Щатите били пред Русия технологично. Интересно защо авторът се е притеснил какво ще стане при 20%? За руснаците ли се притеснява или за американците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още