IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед сигнализира вдигане на лихвите през декември

Данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп може да увеличи капиталовите разходи, отбелязват централни банкери според последния протокол

21:22 | 22.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Фед. Снимка: Ройтерс

Американският федерален резерв се готви да вдигне основната лихва в САЩ през декември въпреки все още съществуващия дебат за това сред редиците на централните банкери, става ясно от публикуваната в сряда стенограма от проведеното по-рано през този месец заседание, предава Bloomberg. 

„Много участници смятат, че ново увеличение на целевият диапазон за лихвения процент вероятно ще бъде оправдано в близко бъдеще, ако входящата информация за средносрочната перспектива като цяло остане непроменена", става ясно от протокола за заседанието, проведено на 31 октомври и 1 ноември. 

Централните банкери не промениха лихвата по време на това заседание, но се очаква да я увеличат през следващия месец, докато Фед продължава с постепенното затягане на паричната си политика. Безработицата в САЩ е на 16-годишно дъно, въпреки че инфлацията остава доста под целта от 2%. Протоколът показва, че докато редица банкери от Фед остават уверени за пазара на труда и икономическия растеж, който е над средните равнища, няколко от тях търсят по-силни признаци, че повишаването на цените ще се засили. Някои дори искат да видят ръст на инфлацията, преди отново да вдигнат лихвите, което подчертава все още наличното разделение сред членовете на Федералния комитет по отворения пазар (FOMC), определящ политиката по лихвите.

Централните банкери планират три увеличения на лихвите през 2018 г., но тази перспектива може да бъде поставена под въпрос, ако икономическите данни не успеят да отговорят на очакванията на Фед. Анализаторите ще следят отблизо всеки сигнал, който служителите на централната банка ще отправят, когато представят икономически прогнози на заседанието си на 12 и 13 декември.

„Колко далече сме от края? Това наистина е въпросът без отговор на този пазар", казва пред Bloomberg Генадий Голдбърг, стратег от TD Securities в Ню Йорк, преди публикуването на протокола. „Всичко, което може да промени статуквото през 2018 г., е интересно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
"Фед сигнализира вдигане на лихвите през декември", ала все още е мълчалив, че сега ФЕД е със съдба на жертва и няма компетентност да спаси САЩ от актуалните стопански злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още