IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова: Даваме заявка за балканско европредседателство

Целта ни е да отпаднат и роуминг таксите за всички, които пътуват в Западните Балкани, обяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС

10:44 | 24.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Целта на интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз (ЕС) по време на българското европредседателство е да се пречупи през нещо прагматично, което да даде усещането на жителите на тези държави за перспективата пред тях. Целта ни е дадем заявка за балканско европредседателство. Това каза в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова.

Тя добави, че дебатът за бъдещето на Европа и бюджета на общността след 2020 г., както и ревизирането на Дъблинския регламент, са другите големи предизвикателства пред България по време на председателството.

Според Лиляна Павлова домакинството ни ще бъде добра възможност за индиректна реклама на България като туристическа дестинация и IT център на Балканите.

Тя подчерта, че перспективата пред Западните Балкани може да се очертае в пет приоритета - пътна свързаност като Коридор №8, жп връзки, въздушни връзки, енергийна свързаност и образователна и дигитална свързаност, които са взаимосвързани. Министърът заяви, че желанието ѝ е да се говори „за модерно, дигитално образование“, като подчерта, че е важно да се развие програмата за студентски обмен „Еразъм“, която дава пред студентите не само възможност да учат в чужбина, но и да усетят важността на европейския проект. 

„Целта ни е да отпаднат и роуминг таксите за всички, които пътуват в Западните Балкани. Наред с това върви инициативата „WiFi For All“ за широколентов интернет. Това подпомага туризма, бизнеса и икономиката. Искаме България да стане и балкански дигитален хъб - да стане IT аутсорсинг дестинация“, посочи Павлова.

Според нея европредседателството е подходящият момент да се предизвика дебат за бюджета на ЕС след 2020 г., където да се отделят средства не само за новите предизвикателства като миграция и сигурност, но и за старите направления като безвъзмездна кохезионна политика за новоприсъединилите се в Съюза държави.

Усещането, че има неравнопоставеност и неравно третиране на държави, е нещо, което не искаме, категорична е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
*** З А Ц И Я = ДД ЕЕ ББ ИИИ Л И ЗАЦИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
ert >> "човек се чуди какъв е смисъла от толкова много пропаганда"*** З А Ц И Я
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ert
преди 6 години
Нека да си дадем заявката за балканско европредседателство, да видят всички балканлии че ние сме европредседатели. Да побългарим европредседателството.Аман от пропаганда тези дни, човек се чуди какъв е смисъла от толкова много пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още