IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Ирландия все повече се задълбочава

Днес предстои вот на недоверие срещу зам.-министър председателя Франсис Фицджералд

13:10 | 28.11.17 г. 1
<p>
	Франсис Фицджералд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Франсис Фицджералд. Снимка: Ройтерс

Противоречията, които обзеха правителството на Ирландия и застрашават разговорите за Brexit, ескалираха още повече, след като публикуването на серия мейли заплашва допълнително да подкопае позициите на вече атакувания заместник-министър председател и да приближи още повече страната до предсрочни избори, коментира Bloomberg.

Франсис Фицджералд ще се изправи пред вот на недоверие днес вечерта в Дъблин. Причината е, че в ролята си на министър на правосъдието, макар да е знаела, не е направила нищо, за да предотврати стратегията на полицейски ръководители да дискредитират лице, което е изложило на показ злоупотреби в полицията. Тя настоява, че не знае нищо за това, няма спомени за свързаните мейли от май 2015 г., които се появиха в публичното пространство, и не е имала властта да се намеси.

Ако бъде успешен, вотът на недоверие може да свали правителството на малцинството, което ще доведе до предсрочни избори следващия месец, заяви министър-председателят Лио Варадкар.

Премиерът и лидерите на опозицията ще се срещнат отново днес. Надеждите от понеделник, че предсрочните избори може да бъдат избегнати отслабват след публикуването на мейлите. Фицджералд продължава да твърди, че не знае нищо по въпроса, а някои нейни колеги продължават да я защитават публично.

В частни разговори обаче Фицджералд се оказва под все по-силен натиск от собствената си партия да подаде оставка, сочат ирландските медии. Политическите конкуренти се отказаха от по-ранния си помирителен тон след публикуването на мейлите. Позицията на Фицджералд вече няма как да бъде „поддържана“, заяви Тими Дуули, говорител на Фиана Файл, най-голямата опозиционна партия. Той допълва, че се надява да се прояви здрав разум, с който ситуацията да се реши без избори.

Проблемът настъпи във вече деликатен момент за правителството, докато то се приближава до решение по процеса около Brexit. Избягването на реална граница със Северна Ирландия е един от трите ключови въпроси, които изискват „достатъчен напредък“, преди Европейският съюз (ЕС) да позволи преговори за бъдещите отношения с Великобритания.

„Предвид критичния етап на обсъжданията за Brexit по отношение на стратегическите интереси на Ирландия разочароващо е, че местните политически въпроси се оказват толкова разсейващи“, казва Филип ОСъливан, анализатор в Investec в Дъблин. „Не вярваме, че избори на този етап ще променят значително нещо на местния политически фронт, но може допълнително да усложнят преговорите около Brexit”, посочва още той.

В една предизборна компания Варадкар може да бъде по-малко склонен да прави отстъпки по въпроса с границата. И все пак в дългосрочен план може да няма голяма разлика, тъй като всички големи партии подкрепиха подхода му към Brexit.

Освен това изборите може да не променят значително политическия небосклон, сочи проучване на Sunday Business Post, публикувано през почивните дни. Според анкетата Файн Гаел на Варадкар събира 27% от гласовете, което е с 1 пр.п. повече от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Из целия ЕС все политически кризи! Пък диктатурите в китай, раша и останалия трети свят са стабилни маамустара. Ще стигнем ли и ние до стабилитет или във вечна криза ще живеем? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още