IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Хамас призова за нова интифада срещу Израел

Палестинците и израелците дадоха хиляди жертви при предишните две въстания

12:04 | 07.12.17 г. 7
<p>
	Исмаил Хания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Исмаил Хания. Снимка: Ройтерс

Лидерът на палестинската организация Хамас, която управлява Ивицата Газа, призова за трета интифада (въстание) срещу Израел, след като американският президент Доналд Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел, съобщава Bloomberg.

Йерусалим бива отвличан и изтръгван от нас“, каза Исмаил Хания в реч, предавана по телевизия Al Jazeera, в четвъртък. Той приравни промяната в политиката на Тръмп на „обявяване на война“ на палестинците.

Хания призова за действия, след като в сряда Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел и наруши десетилетия американска политика, която досега признаваше града за свещен за мюсюлмани, евреи и християни.

Той обяви и плановете за преместване на посолството на САЩ там от Тел Авив. Предишните администрации на САЩ се противопоставяха на подобен ход, който може да доведе до размирици сред мюсюлманите и да отчужди мюсюлманските съюзници.

Тази коалиция на злото, което реши едностранно статута на Йерусалим, изисква ясна позиция от наша страна“, включително общ бойкот на араби и мюсюлмани срещу администрацията на САЩ, каза Хания.

Палестинците и израелците дадоха хиляди жертви при предишните две интифади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Дали сега или по-късно (след като приключат с проблемите в Близкия Изток) арабите ще те скъсат от атентати и ......Просто си мислиш, че ако им играеш по свирката някак си ще ти размине.Но си прекалено глупав да видиш, че в историята няма нито един оцелял (или на който да му се е разминало), който е приемал двуличието и шовинизма им. Ислямските фанатици не са по-различни от нацистите.В наши дни историята се повтаря - както навремето имаше пакт Рибентроп-***, така сега има пакт Иран-Русия+други съюзници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Grosss
преди 6 години
Най-глупавото ще е ако ние на държавно ниво признаем този факт.Арабитеще ни скъсат от атентати.Да се придържаме към официялната политика на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
странно е, верно че на последък коментарите ти станаха леко расиски и не е редно, но пък от друга страна Мазния не бива цензуриран за доста по крайни неща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
caller
преди 6 години
Това е добра новина. Нека арабския свят да не оставя това действие без отговор и да изгради една инфантилна интифада в района за да покаже свята решителност. Време е да се отговори на Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още