IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова призова за политически консенсус при председателството

За политическите партии домакинството на България минава през европейски инициативи, национални приоритети и по-малко национализъм

12:38 | 15.12.17 г. 1
<p>
	Министър Лиляна Павлова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министър Лиляна Павлова. Снимка: БТА

270 ще са заседанията от националното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, шест от които са от парламентарно измерение. Това съобщи министър Лиляна Павлова при представяне в Народното събрание на окончателната програма и календара на председателството, предаде БТА.

Четири са приоритетите в програмата на Българското председателство – Бъдещето на Европа и младите хора, Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, Сигурност и стабилност в силна и единна Европа, Цифрова икономика и умения на бъдещето.

“Ще отстояваме значението на кохезионната политика, за да продължим усилията за заличаване на различията в регионите, посочи Павлова. – Високи са очакванията към България, защото 2018 г. е последната цяла година и на Европейския парламент, и на Европейската комисия. До май съвместно с ЕК трябва да успеем да предложим всички проекти на регламенти на законодателство, които стоят пред нас. Успешното представяне на България изисква политически консенсус, диалог, разбирателство. Ако България е успешна, ще сме успешни всички ние.”

Павлова призова „още веднъж да докажем, че "Съединението прави силата".

“Не бива да подхождате с ниско самочувствие”, заяви секретарят на парламентарната група на "БСП за България" Кристиан Вигенин и поиска България да използва възможността на председателството, за да поставя и своите въпроси.

Той е категоричен, че по въпросите на председателството БСП ще подкрепя, “но това не означава, че ще мълчи по всички останали въпроси”.

“Вотът на недоверие не е саботаж на председателството, а може да е стимул за управляващите да работят по-добре, заяви социалистът и подчерта, че все още има неяснота по отношение на визията, която България трябва да покаже в рамките на следващите шест месеца.

“България не е овчари и овце, България не е конници, България не е и само народни песни. Разбира се, “Бистришките баби” са нещо добро, но да не стигаме до там и "Бистришките тигри" да показваме на плакатите. Нека да покажем една модерна България. Имаме време да коригираме това”, призова Вигенин.

Според председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова от ГЕРБ предизвикателствата от днешния ден могат да бъдат преодолени само чрез съвместни действия на европейско ниво.

“Да превърнем предизвикателствата във възможностите за младите хора, да продължим работата за социално сближаване, да развиваме цифровата икономика и умения, да съхраним солидарността в Европа, да допринесем за сигурността и стабилността с акцент върху европейската перспектива на Западните Балкани и инфраструктурната свързаност на Европа”, изброи тя приоритетите и предизвикателствата по време на председателството.

По думите ѝ успехът ще се измери в това колко от чувствителните досиета ще бъдат финализирани.

“Целта на нашите общи усилия е да дадем на ЕС нов тласък за постигане на ефективен съюз в полза на демократичните общества", заяви Грозданова, която обаче е на мнение, че поставянето на преки национални интереси по време на председателството не е редно, защото „това са неписани правила, които трябва да се спазват”.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев коментира, че сигурност и стабилност в силна и единна Европа няма как да има, ако се толерират „национализмите и радикализмите”.

Той смята, че стабилността на Западните Балкани зависи от това дали ще продължи преговорният процес с Турция.

Цонев увери, че ДПС прави всичко възможно да убеди либералните си партньори, че България може и ще играе силна роля в повечето от приоритетите на председателството.

“Обединението прави силата и ние сме точно за това – обединението на българските политически партии да направи едно силно председателство”, заяви Петър Петров от Обединените патриоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 6 години
Предложение - поставете въпроса за Булгартабак и доклада за него !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още