IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

ООН признава България за развита икономика, страната е сред членовете на ЕС с най-силен ръст на заетостта, ЕС даде старт на втора фаза на преговорите за Brexit

08:31 | 18.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Седмицата на централните банки. През тази се очакват новини и от ЯЦБ. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Седмицата на централните банки. През тази се очакват новини и от ЯЦБ. Снимка: архив Ройтерс

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България 

Казусът с мораториума над новите лекарства придоби различни измерения през седмицата, а лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов отново влезе в любимата си роля на "човек с лична история, който се вслушва в гласа на хората". Едва ден след като управляващите се опитаха да аргументират ината си да отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху текста за новите медикаменти по начин, предизвикал масово възмущение в социалните мрежи, чак от Брюксел Борисов сигнализира, че ще преразгледа решението им. И то еднолично, типично в негов стил.

Развитие имаше и през уикенда, когато стана ясно, че специална комисия ще отпуска на онкоболните пациенти без друга алтернатива за лечение нови иновативни лекарства, които попадат в обхвата на текста от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това обясни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в предаването „Годината“ на Дарик радио. Идеята да се плащат лекарствата, които са въведени в поне една трета от държавите от Европейския съюз (ЕС), ще е нещо като ориентировъчен механизъм, допълни Ананиев, който сам лансира предложението пред депутатите от здравната комисия на Народното събрание.

През ноември безработицата в България продължава да нараства. Равнището на регистрираната безработица в България е 6,9%, като се увеличава с 0,2 процентни пункта спрямо октомври, отчитат от Агенцията по заетостта. За предходния месец показателят също се увеличи с 0,2 процентни пункта на месечна база до 6,7%. На годишна база през ноември е регистрирано намаление от 1 процентен пункт. 

Инфлацията в България през ноември се забавя спрямо октомври до 0,4%, след като през предходния месец настъпването на студения сезон ускори увеличаването на цените, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени за ноември спрямо октомври 2017 г. е 100,4%, т.е. месечната инфлация е 0,4%. Инфлацията от началото на годината (ноември 2017 г. спрямо декември 2016 г.) е 2,4%, а годишната инфлация за ноември 2017 г. спрямо ноември 2016 г. е 3%.

България е страна с развита икономика макар и още да не се нарежда сред страните с най-високи доходи в световен мащаб, пише в последния доклад на ООН с преглед на икономическата ситуация и прогноза за 2018 година. В групата на развитите икономики попадат 36 държави - всички членове на ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Исландия, Норвегия и Швейцария. 17 държави са в списъка с икономиките в преход - основно това са държавите от Балканския полуостров, Русия, Украйна, Молдова, Армения, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

България е сред страните членки на Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на заетостта през третото тримесечие на годината в сравнение с вторите три месеца. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Увеличението на заетостта в страната е достигнало 1,0% за периода юли-септември спрямо второто тримесечие на 2017 г. На годишна база растежът е от 2,7%. Преди България с най-силен ръст на заетостта за разглеждания период са единствено Естония с 1,3% и Хърватска и Малта с по 1,1%. Що се отнася до ЕС като цяло, средното повишение на заетостта в региона на тримесечна база е 0,3%, което показва леко забавяне спрямо предишното тримесечие, когато увеличението бе от 0,5%. На годишна база растежът е от 1,8% спрямо 1,7% през вторите три месеца на година.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Най-важното от изминалата седмица за родната ни икономика, е че добруджанци с референдум си запазиха земята чиста от отравяне, за да продължат да имат печелившо земеделие и туризъм. (А най-тъжното е че това събитие дори не е споменато от тоя журналист в класацията му за по-важни събития през изминалата седмицата.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още